Policija progoni borce koji su protestirali u Sarajevu!

Općinski sud u Sarajevu, a prema prijavama MUP-a Kantona Sarajevo, započeo je sudske procese protiv boraca koji su uhapšeni 5. septembra prošle godine na boračkim protestima u Sarajevu, pod sumnjom da su učestvovali u neredima i napadima na policajce.

Nije jasno

Tada su uhapšeni i pritvoreni Edin Džinalić, Midhat Pašambegović, Amel Barimac, Ramo Bećirović, koji je nedugo zatim i umro.

Prva presuda već je donesena 14. novembra, a Općinski sud u Sarajevu, umjesto sankcije i plaćanja kazne, odlučio je demobilisanog borca Džinalića samo ukoriti i osloboditi troškova sudskog postupka

Džinalić kaže za „Avaz“ da ni sudiji nije bilo jasno zašto je uopće pokrenut postupak, kada je vidio o čemu se radi. Dodaje da su saborci i on uhapšeni po prijavama MUP-a KS koje su proslijeđene Tužilaštvu.

– Bruka i sramota da nas terete i progone. Mene su, evo, ukorili, oduzimaju mi neku palicu koju sam koristio na protestima, a niko ne kaže sudiji da su nas udarali, kakve smo mi torture prošli. Ja i sad imam traume od suzavca i spreja. Branio sam svoje saborce, Muju Porobića, kojeg su napali i srušili. Gdje je pravda? Je li pravda da nas straše i kažnjavaju? Sedam sati su me držali, vidio sam i jadnog Ramu kako se pati, a zbog svega je i umro – kaže Džinalić.

On kaže da se sa 17 godina pridružio Armiji RBiH i da nije zaslužio ovakav odnos.

Sve dao

– Evo, sad su zvali i drugog kolegu na sud. Sada nas sve redom progone. To nam je hvala što smo branili državu i oboljeli. To je i sudija vidio. Ja sam zbog države postao teški psihički bolesnik, sve sam joj dao, a ništa nisam dobio. Umjesto pomoći, optužuju me da sam nekoga napao – kaže Džinalić.

Porobić: Brutalno su me pretukli

Porobić nam je jučer rekao da je ovo klasična montaža.

– Zašto mene ne pozovu? Mene su brutalno pretukli jer sam imao megafon, keks i „fantu“ u ruci. Ostao sam da ležim povrijeđen, a umjesto da pomognu, samo su rekli: Nosite ga. Ja sam bio specijalac tri godine. Znam pravila. Oni su se iživljavali nad nama. Gazili nas. Sad nas optužuju – kaže ogorčeni Porobić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79