Policija u akciji: Kazne za grafite do 450 KM

“Uklanjanje grafita – Zona grafita” naziv je kampanje koja je danas nastavljena u Sarajevu uklanjanjem grafita sa zgrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija kazala je da je ovo nastavak kampanje u sklopu koje su, osim uklanjanja “loših” i uvredljivih grafita, sačinjene i tri krivične prijave protiv osoba koje su ispisivale grafite.

– Imali smo 11 prekršajnih prijava koje se odnose na oštećenje tuđe stvari i imovine. Imali smo i telefonske prijave građana što je pomak u odnosu na protekle godine kada su se građani prilično indolentno ponašali prema sebi prije svega, pa onda prema društvu u kojem žive – istaknula je Kuldija.

U skladu sa općinskim odlukama, kazala je Kuldija, za ispisivanje grafita, predviđena je prekršajna sankcija u iznosu od 150 do 450 KM, piše Fena.

– Mi smo prošle godine fotografisali sve grafite na području Sarajeva i u dogovoru sa Gradskom upravom Grada Sarajevo odlučili koje ćemo od njih skidati i brisati – dodala je Kuldija.

Alma Rešo iz Gradske uprave je istakla da od prošle godine podržavaju projekt uklanjanja grafita.

– Ove godine ćemo sa 33 lokacije ukloniti grafite za koje smo procijenili da nisu na dobrom mjestu te da ne zadovoljavaju street art (uličnu umjetnost) – podvukla je Rešo.

Rečeno je da je kampanja od javnog interesa za građane i turiste, stvarajući ljepšu sliku grada, ugodniji ambijent za življenje, a time i zaštitu privatnih i javnih objekata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79