Policija u BiH u šoku: Pješak napuhao 4,33 promila u dahu

Policija u Prnjavoru ostala je u šoku nakon što su za vikend zaustavili pijanog pješaka S. M. (58) koji je na alkotestu napuhao nevjerovatnih 4,33 promila u dahu!

Nije u pitanju nikakva greška ili neispravan uređaj za mjerenje za koji je, kako saznajemo u policiji, utvrđeno da je uredno kalibrisan. U PU Banja Luka navode da je pješak kontrolisan u ulici Vida Nježića u Prnjavoru.

Zadržan do otrežnjenja
– Policijski službenici su vršeći redova poslove i zadatke legitimisali S. M. koji je u učestvovao u saobraćaju kao pješka, krećući se kolovozom. Prilikom legitimisanja S. M. je odavao utisak alkoholisanosti i izvršenim alkotestriranjem utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu u količini od 4,33 promila – navode u PU Banja Luka.

Dodaju da je S. M. priveden i zadržan u stanici do otriježnjenja. Kada je otpušten uručen mu je prekršajni nalog.

Mnogi se pitaju kako je S. M. uopšte davao znakove života ili još bolje kako je uopšte stajao na nogama. Stručnjaci navode da su tolike koncentracije alkohola u krvi zaista nespojive sa realnošću, jer testirana osoba ne bi trebala da daje znakove života. Međudim, sudski vještaci pojašnjavaju da je u praksi bilo sličnih situacija i da se to dešava u jednom od 10.000 slučajeva. Najčešće je, kako navode, riječ o alkoholičarima kod kojih je u krvi uvijek prisutna određena koncetracija alkohola. Njihov “normalan” nivo alkohola u krvi nakon prespavane noći zna da bude oko 2,5 promila koje tokom dana “dopune”.

– Mjerenje tolike koncentracije ponekad je moguće i u situacijama kada ispitanik neposredno prije duvanja popije čašu žestokog pića, pa mu na sluznicama ostaju tragovi alkohola. Tada će analiza krvi sigurno dati manji rezultat u odnosu od aparata u koji se puše – navode vještaci.

Postoji i rizik od gušenja
Oni pojašnjavaju da osobe sa više od dva promila već nalaze u stanju teškog pijanstva i obično im je potrebna pomoć da bi ustali ili hodali, a često ukoliko zadobiju neku povredu uopšte je ne osjete. Preko 2,5 promila osobe imaju ozbijne smjetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetnim funkcijama, a postoji i rizik od gušenja. Preko tri promila osobe uopšte ne shvataju gdje se nalaze i može doći do nagle nesvjestice. Već preko 3,5 je moguća pojava kome i vještaci navode da je to stanje jednako razini hirurške anestezije. Osobe sa četiri i više promila obično zapadaju u komu, a moguća je i smrt.

Prema podacima PU Banja Luka rekorder po izmjerenoj razini alkohola u krvi je 58-godišnji T. D. iz Banje Luke kog koga je policija u avgustu 2018. godine izmjerila 5,21 promila alkohola u krvi. On je priveden nakon što ga je njegova partnerka prijavila za fizički napad. Aparat je zakucao na 5,21 da bi analizom krvi utvrđeno da je imao 4,91 g/kg alkohola u krvi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79