Foto Screenshot / N1
Policija u Bijeljini ispitala Nidala Šaljića, autora dokumentaraca o logorima u RS-u

Policija u Bijeljini ispitala Nidala Šaljića, autora dokumentaraca o logorima u RS-u


Nidal Šaljić, snimatelj i fotograf poznat po svojim dokumentarnim projektima o ratnim logorima na području Republike Srpske, nedavno je saslušan od strane bijeljinske policije. Šaljić i njegova advokatica smatraju da se radi o pokušaju sprječavanja objavljivanja istine.

Šaljić je za Al Jazeeru Balkans izjavio da je bio šokiran pozivom na saslušanje, ne znajući zašto je pozvan. Tokom saslušanja, ispitivan je kao svjedok u vezi s neovlaštenim snimanjem na području bivšeg logora Batković u Bijeljini, što je izazvalo zabrinutost njegove advokatice, Jovane Kisin Zagajac.

Kisin Zagajac ističe da je posebno problematično to što je Šaljić saslušan kao svjedok, a ne kao osumnjičeni, jer se time ograničavaju njegova prava, poput prava na odbranu i prava da se brani šutnjom. Ona je naglasila da je ovakva praksa, kojom se novinari pozivaju kao svjedoci kako bi svjedočili sami protiv sebe, u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku.

Ovakvi slučajevi su sve češći u Republici Srpskoj, što mnogi vide kao pokušaj da se spriječi objavljivanje istine o ratnim zločinima. Iako Evropska konvencija o ljudskim pravima omogućava objavljivanje snimaka od javnog interesa, Kisin Zagajac ističe da priča o logorima svakako spada u tu kategoriju.

Jusuf Trbić, publicista iz Bijeljine, smatra da ovakvi postupci vode ka verbalnom deliktu, dok je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo, istaknuo da je ovo još jedan pokušaj negacije zločina kroz ušutkivanje onih koji o njima govore. Kulanić je naglasio važnost zaštite osnovnih prava na slobodu mišljenja i rada, posebno za mlade koji se bave ovom tematikom.

Memorijalni centar Sarajevo, koji je organizirao izložbu Šaljićevih radova o logorima u BiH, osuđuje ove postupke, smatrajući ih dijelom šire strategije vlasti Republike Srpske da se ne suoče s prošlošću i zločinima iz 90-ih godina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija