Policija u USK se pohvalila: Nikad bolja oprema, a mlađi i spremniji kadar

Tradicionalna manifestacija povodom 26. godišnjice postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona bit će obilježena nizom aktivnosti, a centralna svečanost, kojoj će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, planirana je za 12. juni.

Raspored aktivnosti nije mnogo izmijenjen u odnosu na protekle godine. Tako je u petak, 9. juna s početkom u 10,00 sati organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi za sve pripadne MUP-a USK-a u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

 – Svake godine obilježavali smo Dan policije, 12. juni na ovaj način, pa i tokom proteklih godina u vrijeme pandemije kada nije bilo svečane akademije. Radi se o našoj tradicionalnoj aktivnosti koju nastavljamo i ove godine. Što se tiče centralnog dijela svečanosti, on je predviđen za ponedjeljak 12. juna s početkom od 9 sati, koji će započeti polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju Humci, Katoličkom groblju i mezaru dr. Irfana Ljubijankića. Zatim će u 10.15 sati biti upriličena pokazna vježba Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK-a, a u 11 sati će biti održana svečana akademija na kojoj bi trebao biti član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji će se i obratiti prigodnim govorom, što nam je posebna čast. Ono što nam je pored ovoga također drago, jeste i učešće Muzičke škole „Nusret Keskin – Braco“ iz Bihaća, čiji će učenici nastupiti na svečanoj akademiji, kaže Bahrudin Dželalagić, potparol MUP-a USK-a.

Jedinica policije za specijalističku podršku koja će izvesti pokaznu vježbu je organizaciona jedinica koja se nalazi u sastavu sektora uniformisane policije i sastoji se od dva odjeljenja.

Kako navode, njeni pripadnici su zadovoljni mjesečnim primanjima, kao i materijalno-tehničkom opremljenosti. Za posao pripadnika Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK-a, ističu, morate imati urođenu empatiju, ljubav i morate voljeti taj posao, budući da on zahtijeva puno odricanja.

Vlada Unsko-sanskog kantona je 2021. godine nabavila SCAR puške belgijske proizvodnje, koje koriste specijalne jedinice u svijetu. Svaki pripadnik Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK-a zadužio je tu pušku, a pored toga posjeduju i najsavremeniju zaštitnu opremu za izlaske na teren i kada se rade visikorizične akcije hapšenja.

Treba naglasiti kako posao Jedinice za specijalističku podršku MUP-a USK-a nisu samo talačke krize i akcije hapšenja. Djelokrug rada i aktivnosti je mnogo širi, te obuhvata akcije ronjenja u cilju spašavanja ljudskih života ili pronalaska tijela osoba koje su nestale pod vodom, spašavanja iz provalija i jama, sa planina i zgrada, te mnoge druge aktivnosti poput preventivnog djelovanja u cilju suzbijanja i sprječavanja trgovine narkoticima i oružjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79