Policija u Zenici zaplijenila kilogram droge i nekoliko pištolja

Pripadnici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenicisu, poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima D. E (46) iz Zenice.

Droga pripremljena za uličnu prodaju

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 14. septembra, izvršen je pretres kuće, dvorišta i pomoćnih objekata koje koristi D. E., a koji se nalaze u ulici Čelići, Grad Zenica. Pronađeno je: 621 gram praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (spid), 520 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, pištolj sa pripadajućim okvirom i dva metka, jedna digitalna vaga za precizna mjerenja i dvije stabljike, visine 190 centimetara, koje svojim izgledom asociraju na indijsku konoplju.

Također je, koordiniranim radom i razmjenom obavještajnih podataka i saznanja sa drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, a u okviru zavedene međunarodne operativne akcije “JAD South East Europe 2021”, dana 15 septembra, postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen pretres kuće i pomoćnih objekata koji su locirani u Zenici, u ulici Verostin put, a koje koriste Š .E. (37) i Š. D. (42), obojica lica iz Zenice.

Prepravljali plinske pištolje u vatreno oružje

Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:87 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, devet prepravljenih plinskih pištolja, sa pripadajućim okvirovima, 70 metaka,jedna digitalna vaga za precizna mjerenja, veća količina dijelova vatrenog oružja-pištolja i dva boksera.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku, dok je D. E. i Š.D. uhapšeni i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada.

Izvršenim pretresom su potvrđena operativna saznanja policijskih službenika, prikupljena u zavedenoj akciji, da navedena lica neovlašteno nabavljaju plinske pištolje i vrše prepravke na istim, u smislu mijenjanja cijevi i drugi dijelova, prepravljajući ih na taj način u vatreno oružje, te tako modifikovane pištolje prodaju drugim licima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79