Policija upozorava na e-mail preko kojega ljudima kradu novac s računa

Policijska uprava istarska u Hrvatskoj pozvala je građane na oprez zbog širenja novog e-maila kojim se od građana pokušava prebaciti sav novac s bankovnih računa.

Do otkrića novih e-mailova kojima se građane pokušava uhvatiti u mrežu računalne prevare PU istarska navodi da je došlo nakon prijave 53-godišnjaka koji je ostao bez “više tisuća kuna”. U prijavi je naveo da mu je od nepoznatog pošiljatelja 20. srpnja oko 21 sat stigao e-mail u kojem je stajalo da mu je kreditna kartica suspendirana.

Ako bi je htio pokrenuti, stajalo je, mora ponovo unijeti broj kartice. On je to i učinio, da bi ga potom kontaktirali iz poslovnice banke u kojoj ima otvoren račun, i obavijestili ga da mu je netko u više navrata pokušao podići novac.

Policija zato podsjeća o neophodnosti opreza kad ih u sumnjivim porukama pošiljatelji traže povjerljive podatke, poput lozinke za internetsko bankarstvo, pa čak, u ovom slučaju, puki broj kreditne kartice.

Policija građane poziva da na takve poruke ne odgovaraju nego da ih proslijede svojim bankama.

“Počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti, te se na letimičan pogled takva lažna e-poruka može učiniti legitimnom. Upozoravamo građane da pripaze kada koriste mobilni uređaj jer se na mobitelu ili tabletu može teže razaznati pokušaj krađe identiteta”, stoji u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79