Policija zabranila okupljanje četnika u Višegradu. Lukač: Zadatak nam je održati sigurnost svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost

Policijska stanica Višegrad je donijela rješenje o zabrani javnog okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta u skladu sa članom 13 Zakona o javnom okupljanju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, u razgovoru u emisiji Stav na televiziji K3 koja se sinoć emitovala, komentarisao je okupljanje Ravnogorskog pokreta te pojasnio zbog čega se ono ne može održati.

“Oni svake godine pokušavaju održati skup u Višegradu i obilježiti neke svoje dane za koje smatraju da su im bitni. Protekle godine skupovi nisu održani upravo zbog pandemije, nismo mogli dozvoliti skupove takve vrste. Međutim, ove godine su ponovo izrazli želju da se okupe i održe takav skup, svakako smo odmah iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili negativne poruke putem medija o tome da četnici nisu rado viđeni na bilo kakvim skupovima i postrojavanjima, da je to loša poruka, da narušava sigurnost, da građani bošnjačke nacionalnosti ne mogu sa tim da se pomire, da se osjećaju ugroženim”, kazao je Lukač.

Rekao je da je imao sastanak sa nekim od predstavnika pokreta te da im je predložio da odustanu od skupa te da nije trenutno trenutak za to, prenosi N1.

“S obzirom na situaciju u okruženju, regionu, cijeloj Evropi gdje imamo i ratna dejstva, gdje to mnogi ljudi gledaju nekim očima straha, pa evo u BiH imamo prisustvo snaga EUFOR-a koji se kreću tom teritorijom naoružani, gdje nam lete avioni iznad glava. Mislim da u tim trenucima održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS, a mi u RS ne smijemo nikome dozvoliti da ugrožava bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama. Zadatak policije RS jeste da održi sigurnost svih građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike Ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blagonaklono gledati i ne osjećati se ugroženim”, poručio je Lukač.

Kako smo ranije pisli, prema informacijama medija iz manjeg bh. entiteta, Ravnogorski četnički pokret otkazao je postrojavanje svojih pripadnika, koje je bilo zakazano za nedjelju, 13. marta, u Višegradu.

– Poštovana braćo Ravnogorci, obavještavamo vas da predviđeni parastos našem Čiča Draži koji je zakazan za 13.3 2022. godine u Draževini (Dobrunskoj rijeci), neće se održati kako je prvobitno bilo planirano, navodi se u pismu koje je proslijeđeno članovima ovog zloglasnog pokreta.

Razlog za otkazivanje postrojavanja leži, kako su kazali, u novonastaloj sigurnosnoj situaciji u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79