Policiji u ovom kantonu stiže novo oružje i oprema

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedloge uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi za demobilizirane branioce te izmjene Uredbe o vanrednoj novčanoj pomoći braniocima i članovima njihovih porodica, kojima su uvećana prava te populacije.

“Kada je u pitanju Uredba o novčanoj egzistencijalnoj naknadi, izvršili smo dvije izmjene – povećanje sa dosadašnjih pet na šest KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama, a druga izmjena odnosi se da ćemo, sada, posmatrati samo prihode korisnika prava.

A ne, kao što je bilo do sada, cijelog njegovog domaćinstva. S tim da se i to mora ograničiti, tako da će to ograničenje, sada, glasiti na jednu prosječnu plaću.

Uredba o vanrednoj novčanoj pomoći odnosi se na brisanje stava 2, u članu 2, a kojim je bilo onemogućeno pravo na ostvarivanje vanredne novčane pomoći korisnicima kantonalne egzistencijalne naknade”, kazao je ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica (DF).

Radom na terenu, istakao je, došli su do saznanja “da su baš ti ljudi u najvećoj potrebi za ostvarivanje vanredne novčane pomoći”. Vanredna novčana pomoć ostaje na istom iznosu – do 1.000 KM.

Vlada je danas usvojila Program utroška sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu.

“Budžetom su planirana sredstva  od 73,6 miliona KM i veća su za 12,3 miliona KM, u odnosu na budžet iz 2023. godine. Kada su u pitanju kapitalna ulaganja, ona su oko 3,5 miliona KM i veća su za 1,6 miliona KM u odnosu na kapitalna ulaganja iz 2023. godine”, kazao je kantonalni ministar policije Emir Vračo.

U sklopu kapitalnih ulaganja, najavio je, bit će nabavljeni pištolji i puške, odnosno bit će zanovljeno naouružanje u policijskim stanicama u tom kantonu, a za što su planirali oko milion KM.

Planirana je i nabavka šest putničkih vozila te tri kombi vozila za privođenje osoba, za što će biti utrošeno oko 620.000 KM.

“Planirali smo i nabavku stacionarnih radara, u iznosu od 250.000 KM,  dva mobilna radara za 65.000 KM, alkometara za 65.000 KM, opremu za testiranje naših kadeta 107.000 KM. S obzirom da smo testiranja do sada radili u Kantonu Sarajevo, za nekih 100 policijskih službenika, plaćali smo 20.000 do 30.000 KM. Po prvi ćemo put, znači, testiranja raditi u ZDK”, najavio je ministar Vračo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79