Policiji u TK veće ovlasti: Kažnjavaju na licu mjesta

Policija u Tuzlanskom kantonu od danas ima daleko veće ovlasti u provođenju restriktivnijih mjera prema svima koji ne budu poštovali epidemiološke mjere.

Odlučila je to Skupština TK na zasjedanju u utorak, kada je usvojila izmjene Zakona o javnom redu i miru. Policija će ubuduće moći direktno kažnjavati građane i pravne osobe na licu mjesta kaznama od 100 do 2.000 KM.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru uvodi se prekršajna odredba koja se odnosi na nepostupanje po naredbama nadležnih organa koji se odnose na zaštitu zdravlja ljudi od zaraznih bolesti.

Izmjene Zakona o javnom redu i miru u Tuzlanskom kantonu bile su neophodne jer policiji trebaju veće ovlasti kako bi mogla sankcionisati one koji ne poštuju epidemiološke mjere u kantonu koji svakim danom bilježi sve veći broj zaraženih, ali i umrlih, smatraju nadležni.

“Pojedinci ne poštuju mjere koje su na snazi i s tim u vezi su i pokrenute aktivnosti na izmjeni Zakona o javnom redu i miru da bi se i na taj način represivnim mjerama prema onima koji su neposlušni pokušalo što više uticati na poštivanje važećih mjera”, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Sa druge strane, Zakonodavno-pravna komisija Skupštine TK nije dala pozitivno mišljenje o dopunama pomenutog zakona. Smatraju da je pun pravnih manjkavosti i nedoumica, te da su ovakve izmjene zahtijevale širu javnu raspravu.

“Iako su tekstom male izmjene zakona, riječ je o ozbiljnim izmjenama zakona i mi imamo dilemu šta će to konkretno značiti, kako provesti. Ne vidimo ni iz zakona niti iz njegovog obrazloženja kako će to u praksi funkcionirati. Dakle, imamo bojazan da li će građani biti kažnjavani tek tako”, pita se Muamer Zukić, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK.

Opozicija smatra da su za kršenje epidemioloških mjera nadležni sanitarni inspektori, a ne policijski službenici. Kao primjer naveli su da sanitarni inspektori ne mogu pisati kazne za nepropisno parkiranje.

“Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jasno kaže ko je nadležan za poštivanje određenih mjera i to je sanitarni inspektor. Nelogično je da policija izriče te mjere i nelogično je da se po istom prekršaju izriču duple kazne”, naglasio je Žarko Vujović, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79