Policiji u Tuzli je predata snimka na kojoj Joca Amstardam kaže da je Đukanović naručio ubistvo

Dvanaest godina nakon nerazjašnjenog ubistva Ive Pukanića, hrvatski sedmičnik Nacional jučer je na naslovnici objavio eksplozivno otkriće.

Tvrde kako su u posjedu snimke telefonskog razgovora Joce Amsterdama, “neosuđenog organizatora Pukanićevog ubojstva”, koji je “prokazao da je naručitelj atentata bio Milo Đukanović”.

Đukanovića je s atentatom prvi povezao njegov kum, Ratko Knežević, koji je prije desetak godina izjavljivao kako je dugovječni crnogorski političar “kontrolirao duhansku mafiju te naručio ubistvo vlasnika Nacionala”. U martu 2010. Milo Đukanović odgovorio je na optužbe Ratka Kneževića u velikom intervjuu za Novu TV.

“Riječ je o patološkom lažljivcu, o narcisoidnoj osobi, lakrdijašu i marginalcu koji nema sposobnost spoznati svoje realne kapacitete”, kazao je Đukanović i dodao kako “Kneževiću ne trebaju niti vlast, niti sudovi u Zagrebu već ozbiljna klinika”.

Ratko Knežević bio je i svjedok na suđenju za ubistvo Ive Pukanića. U najavnim istupima za regionalne medije, govorio je kako će se “u istrazi na kraju utvrditi da su naručitelji ubistva Ive Pukanića crnogorski premijer Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane”, optužujući ih za još niz kaznenih djela ubistava te pranja novca. Na suđenju je ponovno optužio svog kuma i bivšeg prijatelja.

Ponavljajući svoj prvobitni iskaz, Knežević je rekao da mu je Stanko Subotić Cane osobno prijetio da će “ubiti i njega i Pukanića ako Nacional ne prestane pisati o duhanskoj mafiji”. Na sudu je kazao i kako je od ljudi bliskih Đukanoviću dobivao upozorenja da smiri Pukanića.

Zbog atentata na Pukanića osuđeni su Slobodan Đurović, Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani, dok je Sreten Jocić, poznat pod nadimkom Joca Amsterdam, oslobođen optužbi da je bio organizator.

Novinari Nacionala u novom broju pišu pak da imaju snimku koja je “prvo dospjela do policije u BiH, a potom u Hrvatsku”. Tajno snimljeni razgovor, tvrde, objašnjava zašto Joca Amsterdam do sada nije prokazao Milu Đukanovića kao naručitelja.

“Ja sam Joca Amsterdam. Prošlih dvanaest godina sam u zatvoru. Mogao sam da namjestim predsjednika Crne Gore. Nudili su mi da idem živjeti u Kostariku. Je li tako? Ja to nisam uradio. Ovdje sam gdje sam. Neću da me se moji unuci i djeca stide živog. Bolje da se ponose sa mnom mrtvim.”, navodno je dio snimke, koja je prije nekoliko dana predata policiji u Tuzli.

Prema tvrdnjama Nacionalova izvora, razgovor je snimljen 13. rujna navečer. Iz zatvora u Srbiji, u kojemu služi kaznu zbog jednog naručenog ubojstva, Jocić je nazvao Vericu Lovčević, majku svoje bivše partnerice Aksenije Lovčević, koja živi u Bogatiću u Srbiji. Izvor Nacionala detaljno je opisao kako je razgovor čiju snimku posjedujemo snimio donedavni partner Aksenije Lovčević, s kojim ona ima dvoje djece.

Nacional piše da je u jednom dijelu razgovora Jocić progovorio i o ubistvu Ive Pukanića, pa je u kontekst naručitelja tog atentata smjestio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

“Jocić, iskusni kriminalac koji dobro zna da se telefonski razgovori iz zatvora najvjerovatnije snimaju, time je možda namjerno poslao svojevrsnu poruku Đukanoviću, u vrijeme kada su se političke okolnosti dramatično promijenile, a Đukanovićeva je politička pozicija bitno uzdrmana, usprkos tome što je i dalje predsjednik Crne Gore. Posve je, naime, moguće da se u promijenjenim političkim okolnostima, Đukanoviću izrazito nesklonim, pojave i pojedinci koji bi mogli neovisnije nego dosad propitivati i njegovu potencijalnu ulogu u ubistvu Ive Pukanića, s kojim je poginuo i njegov bliski saradnik iz Nacionala Niko Franjić”, navodi se u tekstu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79