Policijske agencije zaprimile dojave o mogućim incidentima 11. jula u Srebrenici

 

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, sa aspekta sigurnosti, ove godine podignuto je na do sada najviši nivo.

Prema informacijama do kojih je došao BHT1, sigurnosne agencije zaprimile su dokument o planu mogućeg incidenta.

U razmjeni informacija, sigurnosne agencije provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

Štab akcije „Srebrenica 2021“ MUP-a Republike Srpske informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici. Iz pouzdanog izvora jedne od sigurnosnih agencija, za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.
Rušenje crkve

Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude Ratku Mladiću i rušenja Crkve u Konjević-Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika, navodi BHT1.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu komentarisali informaciju o mogućim neredima u Srebrenici.

Ministar Lukač za BHT1 je kazao da policija u Republici Srpskoj, kao i ranijih godina, pruža maksimalne napore i radi na tome da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.
Načini djelovanja

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ističu da su sigurnosne mjere podignute na najviši nivo, ali i to da sve pristigle informacije o mogućem ugrožavanju sigurnosti u Srebrenici detaljno provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja.

Iako iz policijskih agencija ne žele previše govoriti o razlozima podizanja mjera sigurnosti u Srebrenici na do sada najviši nivo, povjerljiv izvor iz jedne sigurnosne agencije za BHT1 je potvrdio da su sigurnosne mjere, osim mogućeg incidenta, na viši nivo podignute i zbog dolaska delegacije Crne Gore koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79