Foto: exyuaviation.com
Policijski helikopteri će dobiti svoj hangar: Gradit će se na sarajevskom aerodromu

Policijski helikopteri će dobiti svoj hangar: Gradit će se na sarajevskom aerodromu


Sarajevske vlasti su započele inicijalne korake ka izgradnji novog hangara namijenjenog za policijske helikoptere. Predviđeno mjesto izgradnje je sarajevski aerodrom, gdje će ovaj objekat zauzimati površinu od 3.000 kvadratnih metara i pružiti smještaj za četiri helikoptera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod rukovodstvom ministra Admira Katice, već je formiralo radnu grupu koja je završila projektni zadatak i definisala ključne aspekte budućeg hangara, uključujući vatrogasnu opremu, hitnu pomoć i prostorije za pilote.

Hangar će također uključivati vrata na zapadnoj strani objekta koja će voditi do piste dovoljne veličine za operacije s dva helikoptera.

Trenutno se radi na izradi idejnog projekta, a nakon njegovog završetka uslijedit će izbor izvođača radova. Ministar Katica ističe da je projekat od šireg značaja ne samo za Kanton Sarajevo nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Helikopterska jedinica MUP-a KS će biti opremljena za višenamjenske zadatke, od hitnih intervencija do podrške u gašenju požara, čime će se značajno doprinijeti sigurnosti i efikasnosti odgovora u hitnim situacijama.

Saradnja sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija je ključna, a od Vlade FBiH se očekuje podrška za korištenje zemljišta na lokaciji aerodroma. Ovaj projekat ne samo da će unaprijediti operativne sposobnosti policijskih snaga, već će i podići standard hitne pomoći na viši nivo.

Podsjećamo, u junu ove godine, MUP KS potpisao je ugovor o nabavci helikoptera Bell 412 EPX, a njegova isporuka očekuje se u roku od dvije godine. Bell Textron Inc., proizvođač helikoptera, izrazio je zadovoljstvo saradnjom, naglasivši kako se raduje budućim uspjesima MUP-a KS u misijama spašavanja i gašenja požara.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija