Policijski službenici državnih agencija i dalje čekaju državnu vlast da ispuni obećanja prema njima

Policijski službenici državnih agencija i dalje čekaju državnu vlast da ispuni obećanja prema njima


 

Predstavnici Saveza sindikata policijskih organa u BiH pisali su ministru Nešiću, ali kažu da on ne želi da se sastaje s njima

Predstavnici sindikata policijskih agencija u BiH početkom ove godine dobili su određena obećanja iz Ministarstva sigurnosti BiH. Međutim, od tih obećanja do danas ništa nije ispunjeno. Kako su nam sindikalisti rekli početkom godine, tada im je obećano da će što skorije u proceduru usvajanja ići nacrt zakona o policijskim službenicima. Zakona još nema na Vijeću ministara

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio nam je da se još ništa konkretno nije desilo po ovom pitanju.

“Od tog momenta do danas nacrt zakona nije otišao na Vijeće ministara, iako je bilo nekih nagovještaja da će to Ministarstvo sigurnosti pustiti u proceduru prema Vijeću ministara. Iako smo dobili obećanje početkom godine da će zakon u kratkom roku ići na usvajanje, to se nije desilo”, ističe za Buku Kahrimanović.

Dodaje da je pregovarački tim radio na kolektivnom ugovoru, te da je sada sve na Ministarstvu sigurnosti BiH.

“Čekamo istek roka od dva mjeseca da se Vijeće ministara izjasni o kolektivnom ugovoru. Ta dva mjeseca ističu krajem septembra. Dobio sam informaciju da su prikupljena mišljenja Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva finansija, pa nadamo se da će se izjasniti uskoro”, navodi Kahrimanović, kojeg smo pitali šta će biti noviteti u kolektivnom ugovoru.

“Mi smo tražili mnogo toga, ali su nas uslovljavali zakonskim odredbama, pa su nam potom rekli da ne mogu mijenjati podzakonske akte, iako podzakonske akte donosi Vijeće ministara. Taj kolektivni ugovor je pokrio nekih pet pozitivnih stvari. Uvršten je način kako će Sindikat u budućnosti biti kontaktiran i kako će učestvovati u izradi zakona i podzakonskih akata. Uvršten je način utvrđivanja osnovice. Mi trenutno imamo da Vijeće ministara utvrđuje osnovicu, a nigdje nije propisan način utvrđivanja osnovice. Sada je kolektivnim ugovorom definisano da se prati prosjek rasta prosječne plate u prethodne dvije godine. Također, utvrđen je iznos regresa u visini osnovice i utvrđen je topli obrok u iznosu od dva posto osnovice”, pobrojao je Kahrimanović, te naveo i stavku na kojoj su najviše insistirali.

“A to je da se uvede obaveza zdravstvenih ljekarskih pregleda za sve službenike koji nose oružje. To je usaglašeno, i kako sam dobio informacije nema primjedbi. Ali, evo čekalo se da i ostale institucije daju svoje mišljenje”, kaže predsjednik Sindikata SIPA-e.

Nije se izmijenila stavka koja se tiče penzionisanja

Početkom godine svoje zahtjeve su imali i predstavnici sindikata Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Oni su, naime, tražili da se izmjenom jednog člana zakona ljudima koji su navršili 40 godina radnog staža, a nisu navršili 60 godina života, omogući da ostanu da rade u policijskom organu a ne da idu u penziju, jer je nemoguće nadomjestiti nedostatak ljudi. Kahrimanović dodaje kako je ovo Sindikat tražio kako se ne bi dolazilo u situaciju “da jedan čovjek odlučuje ko može ostati da radi, a ko mora ići u penziju”, već da zakonski bude jasno propisano i ostavljeno radniku na volju da izabere.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH, nezadovoljan je što se na ovom pitanju ništa nije uradilo.

“Nisu htjeli da promijene ništa, i posljedica toga je da su Hrvati otišli iz službe. Dok su se jedni i drugi mogli odreći radnog staža, ovi koji su pripadali tadašnjem MUP-u Herceg-Bosne, to su većinom Hrvati, to nisu mogli uraditi. Time je nastao jedan opći disbalans u svim policijskim agencijama na nivou države. Šta stoji iza toga ja ne znam, ali je nešto sigurno debelo”, naglašava za Buku Krvavac.

U Graničnoj policiji je rasulo

Tvrdi da će do kraja godine nedostajati oko 1.000 policajaca Graničnoj policiji BiH.

“Nije normalno da neko s 48 ili 50 godina ode u penziju a da neko sa 63 ili 64 još radi, a sve jer su sakrili radni staž ili neće da ga prikažu. U Graničnoj policiji je rasulo, o migrantima više niko i ne priča, a bilo bi posla i za tužilaštva. Da li Granična policija uopšte radi policijski posao, bavi li se iko kriminalom? Ja sam godinama radio tu, ali kada vas dovedu u situaciju da vam se zgadi služba koju ste gradili radi nekih pojedinaca, onda shvatite kakvo je stanje trenutno. To je tako došlo s ovom novom promjenom Vijeća ministara i kadrovskom politikom da je to fascinantno. Otpreme vas u mirovinu kao da nikada niste radili tu, samo vam poštom spreme raskid radnog odnosa, a svaki normalan kolektiv pozove radnike i zahvali im se”, ogorčen je Krvavac.

Napominje da su zaustavljeni i zakon o policijskim službenicima i zakon o platama i naknadama.

“Kako ćete mi objasniti da je Republika Srpska jednom tačkom produžila radni vijek policiji? Isti čovjek koji učestvuje tamo, ne da drugom ovamo. E, to je interesantno. Neka moji rade, a ostali neka ne rade. Žalosno je sve ovo što su uradili, ali eto, kao što kažu: ‘birali ste, gledajte’”, podvlači Krvavac.

Predstavnici sindikata svih policijskih agencija posebno su razočarani time što ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić s njima nije održao nijedan sastanak već više od pola godine.

“Ministar je rekao da nigdje ne piše da se on sa Sindikatom mora sastajati. Pisale su mu sve policijske agencije i savez, ali jednostavno neće čovjek da surađuje s nama”, zaključuje Krvavac.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija