Politčki lideri na sastanku kod Laktaša: Samo pod uslovom da se stranci ne upliću

Jučer su se politički lideri Milorad Dodik (SNSD), Nenad Stevandić (US), Dragan Čović (HDZ BiH), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS) sastali na Dodikovom imanju u Bakincima kod Laktaša.

Nakon sastanka, SNSD je izdao saopćenje za javnost, a Dodik i Čović su se oglasili na Twitteru.

Iako ostali lideri nisu javno komentirali sastanak, procurila su dva dokumenta, jedan od SNSD-a i drugi, navodno, prijedlog teksta Trojke.

U oba dokumenta se navodi da SNSD pristaje na dogovoreno ukoliko ne bude nametanja visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dokumenti pokazuju razlike u pitanjima Ustavnog suda BiH i izmjena Izbornog zakona BiH.

Detalji dogovora uključuju zahtjev od Evropske komisije za preciznim datumom početka pregovora EU-BiH, izmjene u Izbornom zakonu BiH, reformu Ustavnog suda BiH, pitanje budžeta BiH, raspodjelu neraspoređenih sredstava, te pitanje Suda BiH.

Ovi dogovori bi trebali biti provedeni do kraja drugog mjeseca u Parlamentu BiH.

Detalji oko Izbornog zakona uključuju promjene u cenzusu, načinu izbora Predsjedništva BiH, te obavezno glasanje uz novčane kazne za neodazivanje.

Osim toga, raspravlja se i o izboru nove Centralne izborne komisije BiH, uz traženje softvera za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića.

U dokumentima se također traži datum za početak rada Apelacionog vijeća u Sudu BiH.

Važno je napomenuti da su lideri naglasili da će cijeli paket dogovora biti moguće održati samo pod uslovom da se stranci ne upliću. Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a, US-a, HDZ BiH, SDP-a BiH, NiP-a i NS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79