Političar iz BiH dobio izbore na nezakonitom zapošljavanju

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada zaposlio je u prošloj, izbornoj godini 16 pripravnika bez ikakvog provedenog konkursa, čime je prekršio zakon, a od republičkih revizora zaradio mišljenje sa rezervom o usklađenosti.

Piše: Bojana Ninković

Osim toga, Drljača je zaključio i više ugovora o djelu za obavljanje poslova koji spadaju u djelatnost Opštinske uprave, sistematizovanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, što nije u skladu sa Zakonom o radu.

“U prošloj godini, šest radnika je bilo u radnom odnosu na određeno vrijeme na sistematizovanim nepopunjenim radnim mjestima u periodu dužem od šesti mjeseci, što nije u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u ogranima jedinice loklane samouprave”, istaknuto je u Izvještaju Glavne službe za reviziju RS.

Pored toga, revizor opštini Novi Grad zamjera i to što bankarske garancije za kvalitet izvedenih radova na rekonstrukciji puteva, po više ugovora, nisu obezbijeđene po izvršenoj primopredaji radova već sa zakašnjenjem od više mjeseci, a što nije u skladu sa ugovorom o izvođenju tih radova, kojim je ugovoreno da je izvođač dužan, do primopredaje izvedenih radova, dostaviti bezuslovnu bankarsku garanciju za kvalitet izvedenih radova na period od 24 mjeseca.

Novi Grad je osim mišljenja sa rezervom za usklađenost dobio i mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima gdje su revizori, između ostalog, imali primjedbu što ta opština nije iskazala učešće u kapitaluu Domu zdravlja Novi Grad u iznosu od 5,8 miliona maraka, kao ni u javnom preduzeću “Radio Novi Grad” u iznosu od 347.426 KM, a što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu.

“Nefinansijska imovina u stalnim sredstvima u pripremi i obaveze prema dobavljačima su precijenjene u iznosu od 99.392 KM, jer rezervisanje planiranih budžetskih sredstava za nabavku imovine u narednom periodu nije evidentirano u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu”, stoji u Izvještaju.

Podsjetimo, ta opština je prošle godine na raspolaganju imala budžet od 13,3 miliona maraka piše Capital.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79