Političar u BiH osuđen zbog kupovine glasova!

Općinski sud u Goraždu donio je prvostepenu presudu kojom je Edima Fejzića, zastupnika u Kantonalnoj skupštini BPK Goražde i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, oglasio krivim za kupovinu glasova na izborima 2018. godine.

Riječ je o krivičnom djelu Povreda slobode odlučivanja birača iz Krivičnog zakona FBiH.

Fejzić je prvostepeno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva BPK Goražde.

Fejzića je kantonalno tužilaštvo teretilo da je 7. novembra 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke Goraždanska priča u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u BPK Goražde da na izborima za zastupnika kantonalnoj Skupštini glasaju za njega, svjedoku iz Goražda, čiji je identitet poznat Tužilaštvu, predao iznos od 100 KM.

To je učinio kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje porodice i prijatelja osigurao još četiri glasa na listi za zastupnika u Skupštini BPK Goražde.

Optuženi je sa Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivnje koji je postupajući sudija prihvatio nakon provedene zakonske procedure te donio prvostepenu osuđujuću presudu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79