Političar u BiH svoj paušal od 380KM preusmjerio na stipendiranje studenata

Emir Kavazović (PDA), novoizabrani mladi vijećnik u kladanjskom lokalnom parlamentu odlučio je stipendirati jednog studenta i dva srednjoškolca.

Veći dio paušala od 380 KM odlučio je preusmjeriti za stipendiranje svojih sugrađana. Tako će Fatima Mašić, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu dobivati po 100 KM, dok će srednjoškolci Ibro Manjić i Arnel Softić primati po 50 KM mjesečno. Kavazović je s njima prije nekoliko dana potpisao ugovore.

Govoreći za Radiosarajevo.ba o ovome potezu, koji do sada nije bio tako čest u bh. političkoj praksi, Kavazović kaže da je relativno nedavno i sam okončao školovanje te da zna kakav je položaj mladih.

Kavazović je rođen u Kladnju 1995. godine. u Sarajevu je završio Fakultet za Saobraćaj i komunikacije, kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Nakon završenog prvog ciklusa studija, na istom fakultetu upisuje i Master studij na odsjeku za cestovni saobraćaj te stiče titulu magistra drumskog saobraćaja.

“Ja sam prije dvije godine magistrirao i znam kroz šta studenti prolaze, koliko su to izdaci, za knjige, stanaarine, život u većem gradu za studente koji dolaze iz mjesta poput Kladnja. To me motiviralo da usmjerim novac. To sam odlučio još ranije, tokom kampanje i to je ono što za sada mogu učiniti. Neću se zaustaviti samo na tome”, kazao nam je Kavazović, koji namjerava kroz rad u Vijeću snažnije zagovarati stipendija mladih u ovoj bh. općini.
Svjestan je da iznosi koje dodjeljujem nisu veliki, ali vjeruje da će barem malo olakšati i pomoći u obrazovanju izabranim stipendistima.

Poziva i ostale općinske vijećnike koji imaju stalno zaposlenje, da prate njegov primjer i da od vijećnićkih paušala odvoje primanja za studente, učenike, ili neke druge kategorije društva poput penzionera ili osoba koji teško žive i bez bilo kakvih su novčanih primanja.
Nakon završetka studija Kavazović se, zaposlio se se u realnom sektoru. Radio je u Sarajevu u Tuzli, ali se odlučio vratiti u rodno mjesto.

Kao glavni motiv povratka u Kladanj ističe da mu je cilj prije svega kroz društveno-političke aktivnosti učiniti svoj grad boljim mjestom za život te da želi pokazati na vlastitom primjeru da mladi imaju perspektivu u Kladnju gdje zaslužuju imati dobar život i perspektivu za budućnost prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79