POLITIČARI IZ BIH NAJPLAĆENIJI U REGIONU: OGROMNE PLATE I NEGATORIMA DRŽAVE

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dino Abazović kaže da je riječ o odsustvu političke kulture i odgovornosti. Bosansko-hercegovački političari najplaćeniji su u regionu. Od Predsjedništva, preko Vijeća ministara do državnog Parlamenta, ali i oni na nižim nivoima vlasti primaju plate iz budžeta koje su između dvije i tri hiljade eura.
Prema bazi podataka koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, a koja se odnosi na imovinu bosansko-hercegovačkih političara, prosječna plata članova Predsjedništva BiH je oko tri hiljade eura. Prosječna plata ministara u Vijeću ministara je između dvije i dvije i po hiljade eura, a isto toliko primaju i državni poslanici. Pored toga veliki broj njih dobija i naknade za odvojeni život, koje su u prosjeku oko 500 eura. Odlazak na utakmice na račun budžeta To što iz državnog budžeta inkasiraju ogromne plate neke od političara ne sprječava da negiraju ili direktno rade protiv interesa Bosne i Hercegovine. Takvu situaciju politički analitičar Adnan Huskić ocjenjuje kao licemjernu.
Kako ističe, primaju velike plate, a istovremeno se bave pitanjima koja negiraju ili urušavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne rade za interese države i to se vrlo jednostavno može podvesti i pod strategiju. “Dakle, vi upravo na taj način, tako što ste dobro plaćeni, istovremeno ste i neko ko podriva i na taj način ispunjava jednu političku agendu, jedan politički cilj, kroz samo negiranje države”, kaže Huskić. Iako je više puta ponovio da ne priznaje Bosnu i Hercgovinu, novom predsjedavajućem bosansko-hercegovačkog Predsjedništva Miloradu Dodiku, nije palo napamet da odbije da prima platu iz državnog budžeta, koja će prema prosjeku dosadašnjih plata u Predsjednišvu biti oko tri hiljade eura. Istovremeno, njegov imovinski karton pokazuje više nekretnina i višegodišnja primanja na različitim funkcijama, koje su iznad svakog bosansko-hercegovačkog prosjeka.
Isto tako, nijedan od bosansko-hercegovačkih političara nije se pobunio protiv kupovine luksuznih automobila, plaćenih putovanja, odlazaka na utakmice na račun budžeta Bosne i Hercgovine, poput doskorašnjeg člana Predsjedništva Dragana Čovića, ali su veoma aktivni ako je potrebno stati na put nekom od bitnih procesa u državi poput konstituisanja vlasti. Ni kopredsjedavajućoj državnog Parlamenta Borjani Krišto nije zasmetalo što skoro dvadeset godina zarađuje mjesečno hiljade eura baveći se politikom, a posao obavlja tako što je između ostalog posljednji put blokirala sazivanje konstitutivne sjednice Parlamenta BiH. Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Dino Abazović kaže da je riječ o odsustvu političke kulture i odgovornosti.
“To nas vodi zapravo, u nastavak situacije političke nekulture u kojoj se odgovornost izabranih funkcionera i zvaničnika ne procjenjuje na osnovu realnih potreba građana, već i dalje na osnovu ideoloških, iluzornih politika. Star je vrlo jednostavna, njihovi kratkoročni interesi su isključivo konzumerističke naravi, tako da u njihovom ideološkom spektru, novac je jedina ideologija koja ih interesuje. I dok im to dozvoljavamo, kao građani ove zemlje, kao poreski obveznici, ne vidim nijedan razlog zbog čega bi oni mijenjali svoje ponašanje”, objašnjava Abazović. Novinar magazina Žurnal Amarildo Gutić upravo je pisao o tim, kako ih naziva, dvostrukim standardima političara u BiH.
“Radi se o klasičnom pokazivanju dvostrukog morala naših političara, koji nije neuobičajen, i ne samo političara već i mnogih drugih javnih ličnosti, kojima su puna usta ili hvale ili kritike za BiH, a sa druge strane ne libe se da dobro naplate tu svoju kritiku i da rade protiv države”, navodi on. Huskić upozorava na činjenicu da su i oni koji sebe nazivaju zaštitnicima bosansko-hercegovačke državnosti i države BiH, jednako tako dobro plaćeni, ali na drugačiji način uništavaju integritet države i društva uopšte.
“Pri tome mislim na način na koji se vodi politika kroz nepotizam, kroz korumpiranost, koz neodgovornost, a to vidimo kod svih stranaka, čak i onih koje se u grudi busaju da su probosanske i da štite državu. Ja ne znam tačno, da li je jedno teže od drugog? Da li je licemjernije i gore biti onaj ko tvrdi da ova država ne treba da postoji, a istovremeno uzima ogromnu platu od te države, jer to možete podvući pod političku taktiku – ja na taj način uništavam ovu državu. Ali kako opravdati ove velike branioce, zaštitnike BiH, koji istovremeno nju i nas kao društvo urušavaju”, kaže Huskić.
Zakonu o budžetu BiH Da nisu samo političari spremni za velike pare raditi mimo interesa države, pokazuje i primjer koji u svom tekstu navodi Gutić. Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić, inače predsjedavajući Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, za koju iz državnog budžeta dobija honorar, javno je napisao „Da ja predstavljam nešto, ja bih zablokirao cijelu državu i ni jedan proces se ne bi odvijao dok se ne riješe nacionalna pitanja“. Članove Upravnog odbora javnog servisa inače direktno imenuju političke partije, prenosi RSE. “Shvatiš da ljudi koji zauzimaju javni prostor, i nije bitno jesu li kolege ili ne, imaju ogovorne funkcije i da bi trebalo svojim radom da jačaju državu i institucije u kojima dobijaju obilan honorar. Tim javnim istupima negiraju državu, ali ne odbijaju honorare, blago rečeno honorare, to su vrlo dobra primanja za bosansko-hercegovačke uslove. I onda se pitaš koliko on na tom svom radnom mjestu, u ovom slučaju Radio Televiziji BiH doprinosi da kriza u kojoj je ta kuća, i koja je na kraju krajeva ogledalo države, bude bolja, da radi na jačanju te i takve države televizije, pa samim tim i države.
Nije kolaga Krešić jedini, ali je bio posljednji primjer i vrlo ilustrativan”, navodi Gutić. Prema Zakonu o budžetu BiH, prihodi budžeta ostvaruju se, između ostalog od, poreskih i neporeskih prihoda, prihoda od preduzetništva i imovine, prihoda od taksi i naknada, novčanih kazni, prihoda od pružanja javnih usluga. Najveći dio budžeta institucija BiH dolazi od poreza. Pojednostavljeno, budžet pune građani BiH i tako finansiraju enormno visoke plate svojih političara i drugih javnih zvaničnika.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments