Političari iz BiH pokrenuo incijativu da se zabrani kretanje svima od 23 do 5 sati

22.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat od 18 do 5 sati. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Zeid Mujić, Bahrudin Šarić i Nihad Čolpa dostavili su rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obavijest o formiranju kluba nazavnisnih zastupnika – Pokret u ovom domu, te inicijativu o Izmjeni Naredbe o zabrani kretanja na teritoriji FBiH.

– Dostavili smo incijativu kojom zahtjevamo da se pristupi izmjeni Naredbe o zabrani kretanja na teritoriji FBiH na način da se zabrana kretanja FBiH ograniči u periodu od 23:00 sati do 05:00 sati. Od početka pandemije vlast je istrajna u tome da su mali biznisi i neodgovorni građani krivi za pune Covid ambulante. Građani i privreda u FBiH više od godinu dana dana poštuju mjere koje su vrlo često nerazumne i nepotrebne. Jedna od tih mjera je i ograničenje kretanja u FBiH u vidu policijskog sata od 21:00 do 05:00 sati, koja je zadala veliki udarac ekonomskoj aktivnosti u FBiH.

Javnosti nije obrazloženo zašto je prema aktuelnim mjerama sigurnije ručati u restoranima tokom dana ili se voziti u prepunom javnom gradskom prijevozu nego večerati u restoranu sa razmaknutim stolovima uz poštivanje svih epidemioloških mjera. O tome koliko su mjere efikasne najbolje govore brojevi zaraženih i preminulih osoba u našoj državi u odnosu na druge. BiH je konstantno pri vrhu neslavne ljestvice smrtnosti po glavi stanovnika. Potrebno je promijeniti pristup kako bi imali više zdravlja i posla, sa ovakvim mjerama nemamo nijedno ni drugo – rekao je predsjednik kluba Nihad Čolpa piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79