Političari od sada imaju primanja iznad 5.000 KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas na sjednici nije prihvatio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najvišim zvaničnicima u institucijama BiH.

Delegati su prilikom utvrđivanja dnevnog reda prihvatili zahtjev Predsjedništva BiH da predloženi zakon razmatraju po hitnom postupku, a onda sa sedam glasova “za”, sedam protiv i jednim suzdržanim nisu usvojili predloženi zakon.

Iz Federacije BiH “za” predloženi zakon glasalo je šest delegata, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Iz RS-a jedan delegat je bio “za”, a četiri protiv.

Predsjedništvo BiH je predložilo izmjene Zakona na način da se platama i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM, dok je osnovica za obračun plaće ostalim zaposlenim u institucijama BiH 600 KM.

Predloženi zakon je jednoglasno, po hitnom postupku, usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta na sjednici održanoj u srijedu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79