Političari traži oštre KAZNE ZA PRELETAČE: Ako mijenjaš “dres”, ne možeš na izbore

Da li “preletačima” treba zabraniti izbore ili ne, tema je koju je nedavno otvorio DNS predloživši u parlamentu Srpske da se pokrene inicijativa za izmjenu Izbornog zakona kako bi se stalo u kraj političkoj korupciji.

Iako je taj zakon do sada imao par desetina izmjena i dopuna, potreba za njegovim mijenjanjem očito i dalje postoji. Da se Izborni zakon treba mijenjati saglasne su skoro sve političke stranke u BiH, jedino oko čega se nikako ne mogu složiti jeste šta tačno treba mijenjati u njemu.

Mnoge partije već godinama zagovaraju izmjene kojima bi se spriječila politička trgovina “papaka”, na čemu najviše profitiraju stranke koje su na vlasti, jer rijetko koji poslanik ili odbornik napusti vlast da bi otišao u opoziciju ili iz opozicije pređe u neku drugu opozicionu stranku.

Politička korupcija

Do sada je bilo brojnih prijedloga kako stati u kraj ovoj pojavi kojom ne samo da se krši izborna volja građana, već izbori potpuno gube smisao. I dok su jedni mišljenja kako bi mandate trebali pripadati strankama, a ne pojedincima, drugi smatraju suprotno.

DNS je otišao korak dalje, pa traži čak i kažnjavanje onih koji nakon izbora promijene politički dres i mandat predaju u ruke partiji koja uopšte nije ulagala u njihovu kampanju.

Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Duško Ivić, kaže za Srpskainfo da se mora naći načina da se stane u kraj političkoj korupciji.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Duško Ivić

– DNS je na prošloj sjednici Narodne skupštine RS predložio da poslanicima i odbornicima koji su promijenili političke partije, odnosno koji su na listama jednih partija dobili mandate, a prešli u druge stranke, bude zabranjen izlazak na izbore 2022. godine – rekao je Ivić.

Osuđeni na neuspjeh

Pojašnjava da je njihov prijedlog da NSRS inicira izmjenu Izbornog zakona, te traži da se ovako nešto ugradi u izmjene. Ivić ističe da izbori sve više gube smisao, jer nakon svakih izbora opozicija gubi svoje ljude koji uzmu mandate, a potom odu u vlast.

Postao je već trend da velike partije stavljaju svoje ljude na liste drugih stranaka i onda se, kada se završe izbori, ti ljudi samo prebace kod njih – objašnjava Ivić.

Dodaje da je svjestan da je njihov prijedlog na samom početku osuđen na neuspjeh, jer strankama na vlasti ne odgovara da se išta mijenja po tom pitanju. Ivić ističe da ovaj prijedlog DNS ima podršku drugih opozicionih partija s obzirom na to da su one najviše pogođene navedenim problemom.

– Strankama na vlasti to, naravno, ne odgovara. Vlast ionako sve više gubi na popularnosti, a kada bi još došlo do izmjene Izbornog zakona i stalo se u kraj “papkarenju”, izgubili bi vlast. Oni to znaju i ne žele da se išta promijeni po tom pitanju – uvjeren je Ivić.

Interesne grupe

Da Izborni zakon treba mijenjati saglasan je i politički analitičar Vehid Šehić, ali se ne slaže s prijedlogom da se bilo kome zabrani izlazak na izbore.

FOTO: KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: KLIX/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vehid Šehić

Umjesto toga, kako navodi Šehić, treba praviti ambijent da takve osobe građani sami kazne na izborima.

– Protivnik sam bilo kakvog ograničavanja ljudskih prava, pa i prava da bude biran na izborima. Ključni problem političkog organizovanja u BiH je što, na žalost, imamo povezane interesne grupe koje se okupljaju oko određenih stvari, a ne grupe koje se okupljaju oko određene ideologije ili programa – ističe Šehić.

Dodaje da ćemo sve dok motiv za ulazak u politiku bude interes, a ne ideologija, imati političku scenu kakvu imamo.

Pritisci na birače

Šehić smatra da treba stvoriti društvene i političke pretpostavke u državi da se građanima konačno omogući da slobodno izraze svoju biračku volju, jer smo “svjedoci da se prije i tokom svakih izbora vrše pritisci na birače i da se na razne načine ucjenjuju”.

– U zapadnim demokratijama nemate takvih problema, jer “papke” niko ne želi da prihvati u drugim političkim strankama. Ne dozvoljavaju im čak ni da im priđu, pa zato i nemate preletača. Trebaće još vremena da građani u BiH sazriju i shvate da takvim ljudima nije mjesto u politici i da im ne daju svoje povjerenje da upravljaju našim interesima. Ali, ovdje je sve postalo biznis, pa se tako političari ponašaju kao da su sportisti, u smislu “obući ću dres onog kluba koji ponudi više” –

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79