Političari u BiH: “Igraju se pijace i stotine milona maraka dodjeljuju odokativno”

Zastupnici su usvojili Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, ali i odbili prijedlog konsolidacije zdravstvenih ustanova

Nakon usvajanja budžeta FBiH, koji iznosi skoro 5,6 milijardi KM, u nastavku jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH burna rasprava vodila se o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Mnogi zastupnici su u izlaganjima kazali “kako se kroz pomenuti zakon najviše novca ne smije davati onima koji su napravili i najveće dugove”, ali i istakli da zakonom nije propisana adekvatna kontrola novca koji za finansijsku konsolidaciju i restrukturiranje u iznosu od 225 miliona KM planira dati federalna Vlada i to za kantonalne bolnice 65.500.000, a za opće ukupno 39.500.000 KM.

Kao na pijaci

Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a, kazao je da je zakon na dnevni red došao “političkom trgovinom i bez ikakvog utvrđenog kriterija, kao i da je opći dojam da se dodjeljuje najviše onim koji su najnesavjesniji i koji imaju najveće gubitke”.

– Ovim zakonom se nagrađuju loši menadžeri i loše politike, naglasio je Mašić i postavio pitanje “da li mi trebamo dati sredstva ljudima koji će i dalje biti direktori, a dosad su napravili najveće dugove u tim ustanovama”.

Goran Akšamija je istakao da Klub NiP-a podržava sve mjere finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova, ali da se one provode na transparentan i jednak način.

– Pitamo se kako to da Klinički centar Mostar dobija sam skoro trećinu svih planiranih sredstava, a na Opću bolnicu u Sarajevu se ponovo vrši finansijski atak, kazao je Akšamija.

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo je obrazložila amandman SBB-a, da se umjesto dva miliona Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” dodijeli pet miliona.

– Podsjećam vas na činjenicu da federalna Vlada ne uplaćuje ni ona sredstva koja je dužna prema Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a ta sredstva se odnose na liječenje najtežih pacijenata, pa zato liječimo bolesne SMS porukama, rekla je Prašović-Gadžo.

Sabina Ćudić (NS) je naglasila da se “igraju pijace i da se sredstva dodjeljuju odokativno, riječ je o stotinama miliona KM”, a ovaj prijedlog Vlade na kraju nije dobio podršku.

Zastupnici su jučer usvojili Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kojim se omogućava povećanje dječijih dodataka, kao i naknada za nezaposlene porodilje, a da bi stupio na snagu, biće potrebna i podrška Doma naroda FBiH. Na pomenuti zakon bili su uloženi brojni amandmani s obzirom na to da je većina zastupnika smatrala da ima niz nedostataka. Kako je pojasnio ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, pravo na dječiji dodatak ostvariće djeca do navršene 18. godine ako prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plate u FBiH.

– Visina naknade za porodilje će iznositi 55 posto najniže plaće, kazao je Drljača i dodao da je zakonom najavljena i podrška od 298 KM mjesečno nezaposlenim porodiljama u FBiH godinu nakon poroda.

Irfan Čengić (SDP) je kazao da zakon ima niz nelogičnosti i napomenuo da “nije isto biti nezaposlena žena parlamentarca i zaposlena kod privatnika”.

– Na kraju smo opet dobili zakon po kojem sve porodilje nisu jednake, odnosno zaposlene i nezaposlene. Uzet ćemo ženu bilo kojeg od parlamentaraca, ako ništa ne radi, dobivat će porodiljsku naknadu, a žena koja radi u Bingu za minimalac 600 – 700 KM i drugim trgovačkim lancima i industrijama, gdje su niske plate, bit će kažnjena što radi i neće dobijati nikakvu naknadu, kaže Čengić.

Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući ZD-a FBiH, kazao je da su porodiljske naknade različite od kantona do kantona, jer su i različite visine kantonalnih budžeta. Prihvatanje zakona u PD-u prokomentirao je “kao odlično obavljen posao”, a inače za zakon je glasalo 66 zastupnika iako je opozicija negodovala, jer su njihovi amandmani odbijeni. SDP je predlagao da sve zaposlene porodilje imaju porodiljsku naknadu, a da se ona finansira iz budžeta FBiH.
Deblokada računa

Poslanici PD-a Parlamenta FBiH primili su k znanju i Program ovogodišnjeg rada federalne Vlade, a koji sadrži programe i aktivnosti koje će u ovoj godini uraditi federalna ministarstva kako bi doprinijela implementaciji zacrtanih razvojnih strateških ciljeva i prioriteta Vlade.

To su ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, transparentan, efikasan i odgovoran javni sektor. Usvojena je i Rezolucija o javnom interesu funkcionisanja Javnog RTV servisa BiH, čiji su predlagači Sanela Prašović-Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP), a kojom se traži deblokada računa BHRT-a. Navedenom rezolucijom se nalaže Poreskoj upravi FBiH da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima RTVBiH, jer je to od javnog interesa za bh. građane, sve do konačnog okončanja spora sa RTRS-om, koji prikuplja taksu u RS-u i Brčko distriktu BiH i od 2017. je ne uplaćuje BHRT-u u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara BiH ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom RTV servisu BiH.

Podsjećamo, prvog dana sjednice PD-a Parlamenta FBiH, u ponedjeljak je odlučeno da zakoni o doprinosima, te o porezu na dohodak, zajedno s budućim zakonom o minimalnoj plati u FBiH, budu na dnevnom redu vanredne sjednice koja će biti održana naredne sedmice piše Oslobođenje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79