Političarima u BiH bitan svaki glas gastarbajtera

Skoro 70.000 birača van BiH imaće pravo glasa na predstojećim opštim izborima, koji bi trebalo da se održe 2. oktobra, a to, prema riječima poznavalaca političkih prilika, ni u kom slučaju nije zanemariv broj, jer je praksa pokazala da je svaki glas bitan i da može da odluči u izbornoj trci, ali da su, nažalost, ti birači u većini slučajeva samo politički plijen za partije.

Putem portala e-izbori na adresu Centralne izborne komisije BiH stiglo je više od 80.000 prijava za glasanje iz inostranstva, a državna komisija zadužena za izbore prihvatila je 69.872.

“Na izborima je svaki glas bitan. Sjetimo se da je one izbore kada se glasalo za Ognjena Tadića i Milorada Dodika pobjednika odlučilo 6.000 glasova. I zaista se zato ne smije niko zanemariti”, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

Međutim, prema njegovim riječima, kada je u pitanju glasanje iz inostranstva, postoji nekoliko ključnih problema i to u samom procesu glasanja.

“To je prije svega glasanje putem pošte. Po mom mišljenju, to apsolutno treba ukinuti. Ako neko želi da glasa, ima pravo glasa i državljanstvo BiH, onda treba da glasa na mjestima propisanim za glasanje, kako bi kontrola bila na pravom nivou. Jer to slanje glasačkih listića vodi ogromnim manipulacijama”, smatra Antić i navodi da niko od političkih partija ne zna bolje manipulisati građanima.

“Posebno to koriste ove ‘velike’ političke partije. I to nije dobro”, ističe on.

Na pitanje koliko ti birači zaista mogu doprijeti izbornom procesu i da li su svjesni svoje uloge, Antić kaže da i te kako mogu uticati na demokratizaciju ovog podneblja.

“BiH jeste i njihova zemlja. Pošto su oni, ili bar velika većina njih bili prinuđeni da odu odavde, to ne treba da ih onemogući u pravu da glasaju ukoliko oni to žele. Međutim, ja samo insistiram na tome da njihovo glasanje treba vratiti u legalne tokove i smanjiti mogućnost manipulacije”, naglašava Velizar Antić.

Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, smatra da, iako postoje glasači van BiH, prioritet ipak moraju biti oni koji trenutno žive u njoj, jer svako ko je napustio ovaj prostor, dobrim dijelom je to učinio upravo zbog lošeg društvenog stanja.

“Mnogo je važnije da o sudbini odlučuju ovi koji su ovdje, jer su podložni egzistecijalnim i drugim pitanjima. Jer birači koji ne žive ovdje, pitanje je koliko su oni uopšte zainteresovani za političke igre koje se ovdje dešavaju”, navodi Vuković.

On kaže da političari u najvećoj mjeri manipulišu dijasporom.

“Oni predstavljaju jednu laku lovinu, odnosno politički plijen, koji je prilično ekstreman, koji živi u devedesetim godinama prošlog vijeka, koji je prilično frustriran prema zvaničnim politikama. Ali ipak, dodao bih, da se tu najviše radi o nacionalističkim orijentacijama”, ističe Vuković.

Dodaje da ovdje treba napraviti i razliku između onih koji su u inostranstvu već nekoliko decenija i onih koji su pobjegli odavde zbog politike.

“Ja mislim da te ljude više ne može ništa motivisati, oni su zapravo i pobjegli od ovoga što im se nudi, čak i na ovim izborima, i potpuno nezavisno da li se radi o vlasti ili opoziciji”, zaključio je Vuković.

Kada je u pitanju glasanje iz inostranstva, ono će, pored glasanja poštom, prije svega biti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za državljane BiH to će biti moguće u 17 država.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79