Političarima u RS-u smeta naziv “Svilaj”: Tvrde da je “nepravedan” prema srpskom narodu

SNSD u Posavskom kantonu priprema zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj, jer tvrde da je “nepravedan” prema srpskom narodu

Zastupnik SNSD-a u Skupštini Odžaka Damir Ivetić kazao je da će pokrenuti ocjenu ustavnosti naziva graničnog prelaza i da za sve ima “uporište u knjigama”.

Danas BiH dobiva 10 novih kilometara autoputa i jedan od najsavremenijih graničnih prelaza

“Kompletan granični prelaz, uz terminale i ostale objekte, nalazi se na katastarskoj općini Novi Grad, mjesne zajednice sa srpskom većinom, i nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka sa katastarskom općinom Svilaj, u kojoj većinom žive Hrvati”, rekao je Ivetić.

Damir Ivetić (Foto: Srna)
Damir Ivetić (Foto: Srna)

Napomenuo je da je mjesna zajednica Novi Grad najveće srpsko povratničko mjesto u Posavskom kantonu, gdje sada živi oko 300 Srba.

“Ne tražimo izmjene u srži graničnog prelaza, već dopunu. Može se zvati i granični prelaz Svilaj-Novi Grad. U prilog našem zahtjevu ide i izvod iz katastra iz kojeg se vidi da su kompletan terminal i prateći objekti na katastarskoj općini Novi Grad”, naveo je on.

Naglasio je da ovim potezom ne žele izazivati nikakav revolt kod drugih, niti da osporavati značaj graničnog prelaza piše Klix.

“Samo želimo da bude ispravljena ova nepravda prema srpskom narodu”, podcrtao je Ivetić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79