Politička scena je kao jarčevi na mostu: Jarčevi sa dve strane predstavljaju političare, most predstavlja državu, a ribice dole ispod tog mosta su narod…”

Jarčevi na mostu.

Piše: Dražan Pejaković

Odmah da svima dam odgovor koji su me pitali i koje interesuje kojoj političkoj partiji pripadam, da li politika stoji iza ovoga, reći ću vam NE, ja sam nesvrstan.

Gledam narodnu skupštinu i počinje mi se gaditi, ko je koliko ukrao, ko je šta uradio ili nije uradio, ko je ovo ili ono, ta skupština je postala mjesto prepucavanja vladajućih i opozicije, a zaboravljaju jednu jako bitnu stvar da rekla kazala bez materijalnih dokaza je ništa više nego predstava za već ograničenu masu, za ljude koji su još u kutiji i totalno ne informisani o svojim pravima i o tome šta se sve može uraditi da neko stvarno hoće.

Neki su Kapitalisti, neki Fašisti sakriveni u odijelu Demokrata koju koriste za manipuliranje opšte narodne mase, jer svako ko nameće svoje, sije mržnju nije ništa drugo nego Fašista, svako ko iskorištava sistem i narod radi svoga ličnog finansijskog interesa nije ništa drugo nego Kapitalista.

Cijela politička scena me podsjeća kao jarčevi na mostu, jarčevi sa dve strane predstavljaju političare, most predstavlja državu, a ribice dole ispod tog mosta su narod. Kako jarčevi prolaze na mostu i kako se pojedini bore tako ribicama padaju mrvice koje slikovito predstavljaju ono što narod dobije, a onda neki jarčevi obavljaju malu i veliku nuždu po tim ribicama, a ribice i dalje gledaju. Izgleda da su ribice na to navikle!?

Kada se na narodnoj skupštini počne pričati o sljedećim temama, a te iste teme da se glasaju onda ću reći da smo se počeli pomicati sa mrtve tačke.
– Zakon o porijeklu imovine
– Kolektivni radnički ugovor
– Izmjena zakona o radu (smanjenje zakonskog vremena provedeno sa određenog na neodređeno, način oporezivanje i uračunavanja toplog obroka i prijevoza, veće kazne za ne poštivanje zakona)
– Izmjena krivičnog zakona (puno veće kazne za sve one koji kradu od države i radnika preko poreza)
– Veće pravo invalida, boraca i socijalno ugroženog stanovništva
– Povećanje plate u realnom sektoru
– Zakon o socijalnom davanju
– Itd….
Naravno sada će se naći “pametni” koji će reći da je to nemoguće, ali vjerovali ili ne ništa nije nemoguće ako narod to zahtjeva, ako to narod istinski želi, ko hoće promjene nađe način ko neće nađe izgovor.

„Stop robovlasničkoj strukturi”

Teror vlasti nad muzičarima: Nedostaje li vam muzika uživo?

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79