Politička scena pred izbore: Komplikovane križaljke i neizvjesne koalicije

Politička scena pred izbore: Komplikovane križaljke i neizvjesne koalicije


NiP neće imati kandidata u Centru, Mandić kandidat SDP-a i NS-a, gdje se pojavljuje i “paralelni” politički subjekt iza kojeg stoje finansijeri Naše stranke

Kako se bliže lokalni izbori, politička scena u Bosni i Hercegovini postaje sve dinamičnija, a predizborne križaljke otkrivaju kompleksne koalicije i nove kandidature.

Prema informacijama portala Patria, Narod i pravda (NiP) neće imati kandidata u općini Centar, dok će Srđan Mandić biti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke (NS).

Kandidature i koalicije

Irfan Čengić će za Stari Grad biti kandidovan ispred SDP-a, a ne Trojke. Na Ilidži će se kandidirati Nermin Muzur, dok će u Hadžićima i Naša stranka i NiP imati svoje kandidate za načelnika. U Ilijašu će NiP imati kandidata, dok će SDP imati kandidata u Vogošći.

Komplikovani odnosi

Na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) razmatrani su zahtjevi političke organizacije Naša stranka i generalnog sekretara Naše stranke, Ćamila Osmanagića, za dostavljanje informacija o političkoj organizaciji “Možemo bolje”. CIK je obavijestio Osmanagića da njegov zahtjev nije uredan i da ima pet dana za dostavljanje novog zahtjeva.

Politička organizacija “Možemo bolje”

Ova politička organizacija nedavno je osnovana u Bihaću i izlazi na lokalne izbore s listom za Gradsko vijeće Bihaća i Općinu Centar. Pokretač inicijative je Željko Mirković Grga, bivši član SDP-a iz Bihaća. Lista za Općinu Centar posebno je zanimljiva Našoj stranci, jer se spekuliše da aktuelni načelnik Srđan Mandić sprema vlastitu listu za predstojeće izbore, neovisno o listi Naše stranke.

Srđan Mandić i podrška BH bloka

Mandić je prijavljen kao kandidat BH bloka, odnosno Naše stranke i SDP BiH. Narod i pravda neće imati svog kandidata za načelnika Općine Centar i ostavit će biračima da odluče za koga će glasati. Odnosi između Mandića i Općinske organizacije Centar NiP su već duži period zategnuti, a pokušaji opoziva Mandića nisu uspjeli.

Trojka u Kantonu Sarajevo

Koncept trojke, uspostavljen 2020. godine, suočava se s turbulencijama. U Novom Sarajevu, kandidat Trojke će biti Benjamina Karić, dok će u Novom Gradu kandidat biti Mirza Selimbegović.

Zaključak

Politička scena u Bosni i Hercegovini pred lokalne izbore postaje sve složenija, s mnogim neizvjesnostima oko kandidatura i koalicija. Kako se približava izborni dan, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije i reakcije političkih aktera



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija