Politička scena Republike Srpske: Da li je estrada i rijaliti zamijenila ozbiljnu politiku?

Politička scena Republike Srpske: Da li je estrada i rijaliti zamijenila ozbiljnu politiku?


Kako se bliže izbori, sukobi unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj postaju sve češći. Politički analitičari primjećuju da se politička scena sve više pretvara u šou, s političarima koji se takmiče u bahatosti, prelascima iz stranaka i zauzimanju ekstremnih stavova. Dok se neki pitaju da li je trenutna politička scena bliža estradi ili rijalitiju, analizirano je šta se zapravo događa na političkom nebu Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić nedavno je izjavio da su, dok je on štitio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, neki iz vladajuće koalicije, poput Natalije Trivić, vrbovali niže funkcionere. Ova izjava sugerira napetosti unutar koalicije.

Nervoza je bila vidljiva i tokom nedavne posjete Milorada Dodika Bardači, gdje je odbijanje rukovanja od strane članova udruženja Veterani odbrambeno otadžbinskog rata dovelo do njegovog navodnog upućivanja srednjeg prsta. Američke sankcije dodatno su otežale situaciju, stvarajući dodatni pritisak na političare.

Politički analitičar Tanja Topić smatra  za BN da se kroz aktuelne sukobe i poruke šalju udarci ispod pojasa prema manjim koalicionim partnerima, kako bi se pokazalo da su oni ograničeni u svojoj moći. Slične stavove dijeli i novinar Elvir Padalović, koji ističe da je predizborna kampanja postala stalna borba, s velikom nervozom među političarima.

Prema Siniši Vukeliću, uredniku portala Capital.ba, plasiranje priča o stranim agentima i izdajnicima služi kao manipulacija javnim mnjenjem kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema građana. Ove taktike koriste se za predstavljanje vlasti kao spasioca Republike Srpske, dok se istovremeno koriste sredstva iz donacija kao vlastiti uspjeh.

Iako trenutne tenzije i sukobi unutar koalicije postaju sve očigledniji, mnogi smatraju da će koalicija na republičkom nivou opstati. Lideri manjih stranaka nemaju dovoljno snage da se direktno suprotstave Miloradu Dodiku. Nakon izbora, nezadovoljstvo će se vjerojatno kompenzovati dodjelom funkcija i tendera bliskim firmama, nastavljajući ciklus političkih igara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija