Političke igre oko djece iz Pazarića: Ko skriva odgovorne za stanje u Zavodu?

Objavljivanje fotografija i snimaka djece vezane za krevete i radijatore u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić šokirale su javnost u Bosni i Hercegovini. Fotografije su, navodno, nastale za vrijeme mandata ranijeg rukovodstva Zavoda, što potvrđuje i poruka koju je zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić, koja je i objavila fotografije i snimke, poslala aktuelnom direktoru Redžepu Saliću.

Užarenu atmosferu u javnosti dodatno je podgrijalo neprihvatanje inicijative Sabine Ćudić na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma, u okviru koje je predložen niz zaključaka. Usvojen je istovremeno zaključak kojim je zaduženo radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu, prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada vršile nadzor, te da o svemu obavijesti Zastupnički dom, koji bi zatim donio odgovarajuće odluke po ovom pitanju.

S obzirom da prvobitna inicijativa zastupnice Naše stranke nije usvojena, u srijedu su organizirani protesti pred Parlamentom FBiH i Gradskom vijećnicom u Sarajevu, a zatim i u četvrtak, odnosno danas, pred zgradom Vlade FBiH, gdje su demonstranti, među kojima je veliki broj članova i aktivista Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, uzvikivali parole protiv Stranke demokratske akcije (SDA).

U takvim optužbama, uzimajući njihov izvor i kome su fakturisane, postoji niz nelogičnosti i kontradiktornosti.

Za početak, prije nešto više od mjesec dana je Samir Suljagić, SDP-ov direktor KJU “Centar za socijalni rad” uputio Vladi FBiH Informaciju o stanju štićenika smještenih u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, u kojem se navodi da su uvjeti boravka, kao i tretman štićenika zadovoljavajući.

Istu ocjenu je imala i delegacija SDP-a koja je posjetila Zavod u septembru ove godine.

Nakon alarmantnih prijava direktora obišli smo Zavod Pazarić kako bismo se iz prve ruke uvjerili da će korisnici imati…

Gepostet von Malik Garibija am Sonntag, 15. September 2019

Uprkos tome, upravo su iz SDP-a insistirali na hitnom razmatranju ovog pitanja na jučerašnjoj sjednici, bez čekanja na dodatne informacije o slučaju, optužujući političke oponente da su “napravili grešku”.

– Ovo nije samo zahtjev SDP-a i Naše stranke, već i ostalih. Do predsjedavajućeg je i parlamentarne većine. Odgovorni ljudi za ovakvo stanje trebaju doći u Parlament i položiti račun, a nakon toga biti raziješeni – kazao je Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

Oglasila se u međuvremenu i Vlada Kantona Sarajevo (KS), koja je zadužila Ministarstvo pravde i uprave KS da “u kontinuitetu šalje urgencije prema Kantonalnom tužilaštvu, a sve do utvrđivanja eventualno odgovornih za stanje u ovoj ustanovi”. Tu dolazimo do kontradiktornosti koja je evidentnija nego što je to ona između današnjih SDP-ovih zahtjeva i Informacije njihovog direktora iz oktobra, te ocjene SDP-ove delegacije iz septembra.

Pravosudne institucije su već ranije utvrđivale i sankcionirale “odgovorne za stanje u ovoj ustanovi”. Jedna od odgovornih je i Zarfa Dupovac, bivša direktorica Zavoda i šefica Računovodstva, koju je Općinski sud osudio zbog finansijskih pronevjera u toj javnoj ustanovi. Dupovac je također u Zavod zaposlila i svog sina. Ista ova Vlada KS, koja od Tužilaštva traži utvrđivanje odgovornih za stanje u ovoj ustanovi, je Zarfu Dupovac imenovala za članicu Upravnog odbora “Sarajevo-šuma”. Dakle, jedna od odgovornih osoba je upravo u redovima vladajuće “šestorke”.

Redžep Salić je na poziciji direktora Zavoda naslijedio Jasmina Ćerimagića, kojeg je Vlada FBiH Nermina Nikšića (SDP) imenovala 24. oktobra 2014. godine i upravo se, sudeći prema sadržaju optužbi, na njega odnose navodi o korištenju uposlenika Zavoda za radove u njegovom privatnom stanu.

O vezama SDP-a i aktuelne vlasti u KS sa ranijim rukovodstvima Zavoda u Pazariću već su se “raspisali” korisnici društvenih mreža.

Zaista je zanimljivo, pa čak i poprilično indikativno, da su iz SDP-a i Naše stranke insistirali da se inicijativa zastupnice Ćudić razmatra na jučerašnjoj sjednici, bez utvrđivanja dodatnih činjenica i informacija koje bi cijelom slučaju možda dale nešto drugačiji kontekst, suprotan od onog koji se nametao na današnjim protestima pred Vladom FBiH.

Oni sumnjičaviji bi pomislili da se insistiranjem na hitnom razmatranju stanja, koje je fotografijama dokumentirano za vrijeme prošlog rukovodstva, pokušava prikriti stvarna odgovornost za sve anomalije, koje se ne odnose samo na tretman štićenika već i na finansijske malverzacije, te zapošljavanje nepotrebnog kadra, poput 26 ekonomista koji bi brojčano “pokrili” potrebe berze, a ne Zavoda u Pazariću, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79