Političke igre ostavile KCUS u vakuumu: Ko će presjeći čvor oko imenovanja direktora?

Političke igre ostavile KCUS u vakuumu: Ko će presjeći čvor oko imenovanja direktora?


Član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Anel Pindžo izjavio je za Raport da situacija u ovoj instituciji postaje sve složenija, a budućnost neizvjesna.

Naime, već mjesecima traje saga oko izbora novog generalnog direktora, koja je započela još u decembru kada je Upravni odbor dostavio ime prvorangiranog kandidata, Ismeta Gavrankapetanovića, ministru zdravstva Nediljku Rimcu. Međutim, Rimac do sada nije dao potrebnu saglasnost za imenovanje, što je prouzrokovalo ozbiljnu aferu.

Pindžo je izrazio zabrinutost zbog dugotrajnog zastoja i istakao da niko ne može predvidjeti ishod situacije. Upitno je hoće li Rimac na kraju dati saglasnost, hoće li Vlada FBiH riješiti ovu situaciju ili će biti raspisan novi konkurs. Upravni odbor i dalje podržava Gavrankapetanovića kao prvorangiranog kandidata, smatrajući konkurs validnim. Međutim, trenutno su prisiljeni svakih nekoliko mjeseci imenovati vršioca dužnosti, što Pindžo smatra nepovoljnim za stabilnost KCUS-a.

Opisujući trenutno stanje na KCUS-u, Pindžo je naveo da je situacija općenito loša, ne zbog nedostatka rada, već zbog brojnih problema koji se pojavljuju u svakodnevnom poslovanju. Mnogo toga je, prema njegovim riječima, bilo zapostavljeno u prošlosti, a sada se sve to vraća kao problem. Kao primjer naveo je problem s vodovodnom infrastrukturom i loše stanje elektroinstalacija, gdje su se nedavno suočili s požarom na trafostanici.

Posebno je istaknuo da je loše stanje na KCUS-u naslijeđeno iz mandata prethodne direktorice Sebije Izetbegović, koja se nedavno oglasila u javnosti. Iako je Izetbegović ukazala na to da je problem s citostaticima vezan za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja, Pindžo tvrdi da je stanje u njenom mandatu bilo problematično, jer su se mnogi problemi gurali pod tepih. Dodaje da trenutni Upravni odbor ulaže napore da sanira zatečeno stanje.

Na kraju, Pindžo je potvrdio da su Vlada Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo zdravstva odobrili raspisivanje konkursa za zapošljavanje novog medicinskog i nemedicinskog kadra na KCUS-u, što se čekalo od maja. Također je istaknuo uspjehe KCUS-a, uključujući pokretanje novih usluga i revolucionarnu transplantaciju srca, koju je po prvi put u BiH izveo tim ljekara KCUS-a predvođen prof. dr Nerminom Granovom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija