Političke igre sa ljudskim životima: Dodik preko Krajinagroup “minira” nabavku vakcina za FBiH?

Posrednik kojeg je Ruski investicijski fond ovlastio za prodaju vakcina Sputnik V na teritoriji bivše Jugoslavije Nikola Lakušić, uputio je danas dopis Davoru Peharu, direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH u kojem ga upozorava na igre koje se kreiraju iz RS-a, a čiji je cilj da propadne nabavka 500.000 vakcina za Federaciju BiH preko firme Medimpex d.o.o.

Kompanija Medimpex d.o.o. Sarajevo sa kojom je, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao ugovor 18. marta obavijestila je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH jučer da još uvijek nisu dobili neophodnu dokumentaciju iz Rusije, a vezano za nabavku vakcina protiv COVID-19 za stanovništvo Federacije BiH.

U dopisu upućenom Peharu, Lakušić je pojasnio šta se to jučer događalo u Ruskom investicijskom fondu, a što je najvjerovatnije razlog što dokumentacija iz Moskve nije dostavljena.

Propao aranžman sa kompanijom “Medimpex“: Nismo u mogućnosti izvršiti Ugovor o nabavci vakcina

– Sredinom ovog mjeseca sam preko dvije firme Tuzlafarm d.o.o. i MGM farm d.o.o. stupio u kontakt radi nabavke vakcina za potrebe Federacije BiH. Istoimene firme su preko tenderske dokumentacije i svih relevantnih uslova dobile tendere. Iz meni nepoznatog razloga su vršene razne opstrukcije prema Moskvi i samoj nabavci vakcina u Federaciji BiH od strane Krajinagroup iz Banja Luke, a koja je zbog nekorektnog načina poslovanja, degradirajući druge legitimne firme iz Federacije BiH i mene lično, a i preko svojih direktnih kontakata u javnom mnijenju po cijelom regionu Balkana, nastojala da naruši cjelokupan ugled kako firmi tako i meni lično lažima i kompromitirajućim informacijama.

Delegacija Republike Srpske je jučer 23. marta na sastanku u RDIF-u u Moskvi, na sastanku koji je održan po njihovom zahtjevu da dobiju ekskluzivni ugovor za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, bezrezervno odbijena, što ukazuje da RDIF svakome onome koji koristi način kao što je radila Krajinagroup, politički, represivan, ucjenjivački i medijski da degradira konkurente, ne dozvoljava takav čin. Ovom prilikom Vas molim da ugovor potpisan s Medimpexom ne dozvolite da bilo ko uzurpira i vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača, koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor s ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH. Još jednom Vas molim da stanete iza ovog projekta, jer i sami vidite da su pritisci ogromni, da se vakcine ne isporuče Federaciji BiH, a lično mislim da Vi ne stojite iza toga već uprkos da ste na pravoj strani, a to je strana zdravlja i hitne vakcinacije stanovništva BiH – stoji u dopisu koji je Lakušić uputio danas Peharu.

Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 EUR, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. hladnog lanca. Plaćanje će se vršiti sukcesivno po prispjeću. U prvoj turi naručeno je 100.000 doza Sputnik V.

Nakon ovog današnjeg dopisa Lakušića, indikativna je sinoćnja izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prilikom susreta s srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem rekao kako “nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH”. Na pitanje novinara zašto je u Republiku Srpsku stiglo malo vakcina Sputnik V, a Federacija BiH nabavlja 500.000 doza, Dodik je kazao “ne vidiš ti dobro očigledno, oni pričaju o 500.000 doza, ali nisu ništa potpisali, ja bih volio da jesu, ali nema ništa od toga”.

Krajinagroup d. d. Banja Luka, kompanija koja se bavi distribucijom proizvoda poznatih svjetskih brendova u segmentu farmacije, dentala, medicine i hemije, u srijedu 17. marta, predala je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, zahtjev za registraciju ruske vakcine Sputnik V.Kako trenutno stvari stoje, ovo bi moglo ugroziti Federaciju BiH da nabavi 500.000 doza Sputnik V vakcine ukoliko Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, hitno ne potpiše dozvole za njihov interventni uvoz prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79