Politički dužnosnici sa batinašima upali na aerodrom i pretukli kontrolore leta

U incidentu na aerodromu u Skoplju, aktivisti Demokratske unije za integraciju (DUI), stranke etničkih Albanaca koja je dio vladajuće koalicije, napali su kontrolore leta dok su bili u službi nadziranja 28 zrakoplova u zraku. Incident se dogodio uslijed napetosti u Makedonskoj agenciji za navigaciju zračnim prostorom (M-NAV), gdje su direktori, povezani s DUI-jem, pokušavali zaposliti članove svoje stranke na važne pozicije kontrolora leta.

Grupa od osam muškaraca, predvođena Bekimom Nezirijem, zaposlenikom M-NAV-a i bivšim ministrom privrede, pretukla je dežurnog kontrolora leta koji je odbio partijsku poslušnost. Kontrolori leta najavili su štrajk od 10. januara ako se politički instalirano vodstvo firme ne smijeni.

Predsjednik Sindikata kontrolora letenja, Aleksandar Tasevski, izjavio je da će, ukoliko vlada ne poduzme korake za smjenu uprave M-NAV-a, kontrolori letenja stupiti u štrajk na neodređeno vrijeme od 10. januara, što bi rezultiralo zatvaranjem neba nad Makedonijom iz sigurnosnih razloga.

Policija je privela Nezirija i još trojicu napadača, dok se za preostalom četvoricom traga. Iako je tužiteljstvo tražilo pritvor, istražni sudac Pajazit Pajaziti odredio je samo mjere opreza tvrdeći da nema dovoljno dokaza o ugrozi zračnog prometa.

Direktor M-NAV-a, Fahrudin Hamidi, nazvao je incident “malim skandalom” i odbio dati ostavku, uprkos najavi vlade o razrješenju svih članova uprave i pokretanju novih izbora. Politika zapošljavanja i optužbe za zloupotrebu izazivaju političku krizu u zrakoplovnom sektoru Makedonije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79