Politički haos u Tuzli: Prestaje rad škola, protesti boraca?

U trenutnom ambijentu Tuzlanskog kantona slobodno se može reći da prevladavaju političke vratolomije, a njihove posljedice mogle bi se obrušiti na leđa građana.

Postaje upitna isplata plaća i boračkih naknada, kao i rad škola i ostalih ustanova i preduzeća.

Zbog političkih previranja Tuzlanski kanton je u blokadi, a najvažniji finansijski dokument – budžet za iduću godinu nije usvojen.

Ukoliko budžet ili odluku o privremenom finansiranju zastupnici u Kantonalnoj skupštini ne usvoje do krajnjeg roka, finansijsko funkcionisanje ove regije će prestati.

Prema upozorenju iz Kantonalnog ministarstva finansija, to bi značilo da nema plaća budžetskim korisnicma, škole i ostale javne ustanove i prduzeća neće moći raditi, a bez naknada će ostati i demobilisani borci.

Borci prijete protestima

Reakciju na trenutnu situaciju prvi su iznijeli iz Koordinacije boračkih saveza TK, kazavši da je nedopustivo ono što se dešava u zastupničkim klupama.

“Nezadovoljni smo zbog neozbiljnosti političkih subjekata i zastupnika u Skupštini TK. Mislim da su današnjim postupkom učinili medvjeđu uslugu onima koji žele nerede i nemire na prostorima Tuzlanskog kantona. Naša koordinacija zna put jedne i druge strane, odnosno zbog čega su se zakačili i za šta se vezuju”, rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Kako je naveo, budžet mora biti usvojen najdalje do 15. januara iduće godine. Naglašava da mogu tolerisati politička prepucavanja, ali ne preko leđa demobilisanih boraca.

“Onoga dana kada istekne krajnji rok za donošenje budžeta, ne zanima nas vlada ili opozicija, pozvat ćemo 10.000 osoba na proteste, jer je nama bitno da oni prime novčana sredstva. Riječ je o korisnicima naknada, odnosno ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, porodicama šehida i poginulih boraca… Šta će se dalje dešavati neka odluče zastupnici i političke stranke koje participiraju u vlasti”, kazao je Hasanović.

Inače tih 10.000 osoba pravo na ostvarivanje naknade ne bi moglo ostvariti ni kroz odluku o privremenom finansiranju koja bi na snazi mogla biti tri mjeseca, jer ona nije bila ugrađena u dokument u prva tri mjeseca ove godine.

“Mi ćemo možda moći i pronaći zakonsko rješenje da im isplatimo naknadu, ali imat ćemo problem s nedostatkom sredstava, jer u prvom kvartalu 2020. to pravo nije egzistiralo, a ono iznosi između 850 i 900 hiljada maraka mjesečno”, kazao je kantonalni ministar finansija Suad Mustajbašić.

Upitan model finansiranja

Na koji način će se Tuzlanski kanton finansirati u narednom periodu trenutno sa sigurnošću niko ne može reći, jer se ne zna da li će zastupnici u Kantonalnoj skupštini u zakonskim rokovima usvojiti budžet ili eventualno odluku o privremenom finansiranju.

Naime, budžet ili odluku o privremenom finansiranju na prijedlog resornog ministarstva, odnosno Kantonalne vlade, moraju prihvatiti skupštinski zastupnici većinom glasova. Ali, prema današnjim navodima stranaka koje trenutno imaju većinu glasova, nijedan prijedlog aktuelne vlasti neće biti prihvaćen.

Kako su kazali, za njih je samo prihvatljivo podnošenje ostavke premijera kantona Denijala Tulumovića i ministara.

Ukoliko se ne usvoji ni privremeno finansiranje, Mustajbašić navodi da prema Zakonu o budžetima FBiH nakon 31. marta prestaju sve isplate, izuzev dugovanja prema domaćim i međunarodnim kreditorima.

“Dakle, nema plaća, materijalnih troškova, rada škola. Jednostavno rečeno, nema ničega. Ta situacija nije za poželjeti i nadam se da ćemo taj scenarij izbjeći”, kazao je Mustajbašić.

Privid normalnog finansijskog funkcionisanja Tuzlanskog kantona može trajati do prvog dana februara 2021. na osnovu izvršenja budžeta za ovu godinu. Nakon toga, prema Mustajbašićevom upozorenju, “sve će stati” jer pravni okvir za bilo kakvo djelovanje neće postojati.

“Treba odstupiti od trenutnih političkih igrokaza koji su prisutni sa svih strana i mislim da ipak treba sjesti i pronaći model kako građani, borci i uposlenici ne bi imali probleme o kojima danas pričamo”, naglasio je Mustajbašić.

Za pronalazak rješenja trenutno je na raspolaganju svega jedan mjesec.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79