Politički plakati bez programa: Gdje su planovi za budućnost?

Politički plakati bez programa: Gdje su planovi za budućnost?


Samo nekoliko dana do lokalnih izbora, kampanja je na vrhuncu. Plakati političkih subjekata, štandovi i gužve na cestama zbog radova i obnove puteva dodatno naglašavaju približavanje izbora. Informacije o programima političkih stranaka teško su dostupne, a na zvaničnim stranicama samo ponešto. Mnogo toga se može čuti na društvenim mrežama i skupovima. Obećanja su uglavnom fokusirana na infrastrukturne projekte, a prisutne su i etničke podjele te vrijeđanja oponenata.

“Vrlo često, posebno za lokalne izbore, kampanje se fokusiraju na najvidljivije aspekte za građane, kao što su lokalna infrastruktura ili obećanja o otvaranju radnih mjesta i poboljšanju vodovodne mreže. Ipak, i dalje svjedočimo zapaljivoj retorici koja ne bi trebala biti prisutna, dok mnogi svoju kampanju zasnivaju na diskreditaciji političkog oponenta,” ističe za N1 Hasan Kamenjaković iz Koalicije pod lupom.

Ova retorika privlači pažnju građana i CIK-a. PDP-ov Vlado Sladoje povukao se iz borbe za načelnika Kalinovika u korist SDS-a nakon što mu je izrečena kazna od 20.000 maraka. Također, skup u Bratuncu izazvao je pažnju kada je Srđan Rankić, kandidat za načelnika, nazvao entitetskog zastupnika Ramiza Salkića negatorom RS-a, uz poruku da mudžahedini nemaju šta raditi u Bratuncu. Salkić očekuje reakciju CIK-a. Oštre kritike upućene su i federalnoj parlamentarki SDA-ovoj Keneli Zuko zbog njenih izjava o istočnoj Bosni, na što se kasnije izvinila. Ovakve izjave umjesto konkretnih poteza ulijevaju nepovjerenje građanima.

“Prestao vjerovati u to već 10 godina. Sad sam uzeo stvari u svoje ruke,” kazao je jedan od građana.

Istraživanja pokazuju da građani nemaju povjerenja ni u izborni proces, samo 30% vjeruje u njega. Ipak, oko 70% njih planira iskoristiti svoje glasačko pravo. Izlaze kako bi, kako kažu, nešto promijenili, ali slabije prate kampanju, jer im se čini da su obećanja uvijek ista.

“Toliko su nas iznevjerili da više ne znam šta bih. U nikog nemam povjerenja,” kažu građani. “Jedna inercija godinama – jedno se obećava, a drugo radi.” Mnogi od njih navode da neće izaći na izbore jer ne vjeruju u obećanja, smatrajući ih “ludom radovanjem.”

Istraživanje koje je provela Koalicija pod lupom pokazuje da građani slabo vjeruju strankama, ali nešto više kandidatima, s obzirom na to da su to lokalni izbori gdje se često poznaju.

“Povjerenje prema kandidatima, ali i njihovim obećanjima, može imati smisla,” dodaje Kamenjaković.

Birači će u nedjelju imati priliku iskazati svoju volju, iako skeptični prema obećanjima i mogućim malverzacijama, neki se nadaju da će nove izborne tehnologije pomoći u sprječavanju prevara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija