Politika bitnija od zdravlja: Šta su nam pokazali masovni predizborni skupovi?

Stotine, ako ne i više, stranačkih simpatizera i članova prisustvovalo je na više skupova tokom dosadašnjeg dijela predizborne kampanje, najviše u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, piše Klix.ba.

U više navrata mediji su izvještavali s korona-skupova i ukazivali na kršenje svih mjera koje su naložili kantonalni i federalni krizni štabovi, no lokalni organi zaduženi za provođenje jasnih higijensko-epidemioloških mjera se nisu obazirali.

I dok su se političke stranke u ostatku BiH koliko-toliko pridržavale mjera, definitivno najsramotnija situacija je zabilježena u dva kantona: Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom.

PDA u Banovićima uz izvorno kolo na šargiji i vatromet u predizbornoj kampanji (VIDEO)

Da za lokalne moćnike zakoni, naredbe i mjere ne postoje, pokazali su u prethodnim sedmicama kada su uprkos velikom broju zaraženih i popunjenim bolničkim kapacitetima bez zadrške organizovali velike skupove na kojima niti je bilo fizičke distance, a većinom su i maske “štitile” vratove. O dozvoljenom broju okupljenih ne vrijedi ni govoriti.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez jučer je “udario” na policiju, inspekcije i neodgovorne političare. Ipak, uprkos ovakvim osudama, nadležni krizni štabovi nisu odlučili zabraniti predizborne skupove.

“Policija dopušta sva moguća kršenja. Nije moguće da oni ne znaju za to, ako mi kao građani sve znamo. Politički skupovi su apsolutno neprihvatljivi i to je, najblaže rečeno, necivilizirano ponašanje. Životi ljudi su, izgleda, nebitni, bitni su pojedinci i njihove pozicije i ono što treba da se desi nakon izbora”, poručio je.

No, koliko god su krivci organizatori, odnosno političke stranke i neki nezavisni kandidati, te njihovi simpatizeri, jednako je kriva policija i inspekcija koja nije ni pokušala reagovati te zabraniti ili prekinuti takve predizborne skupove.

To govori da zdravlje građana trenutno i nije toliko važno, ni za određene političke stranke, ali ni za inspektore i policajce, koliko su bitni glasovi za nove mandate, poslove i uhljebljenja u naredne četiri godine.

Dok u Zeničko-dobojskom kantonu zdravstveni radnici svakodnevno alarmiraju kako nemaju testova, zaštitne opreme i kako su bolnice pune, a ljekari i medicinari u deficitu, određeni kandidati za gradonačelnika održavaju masovna okupljanja u vrijeme najveće krize.

SDA u Zenici krši epidemiološke mjere: Više od stotinu članova na predizbornom skupu

Iako je u martu i aprilu bio primjer, Tuzlanski kanton dozvoljavanjem predizbornih skupova, naročito u Banovićima, pokazuje da je politika i tamo trenutno mnogo važnija od zdravlja.

A građani, odnosno stranački simpatizeri? Njima ćemo pripisati da su možda i primorani biti na takvim mjestima u strahu za sopstvenu egzistenciju.

Kada izbori budu iza nas, kada se prebroje glasovi i zasjedne u fotelje načelnika, gradonačelnika, općinska vijeća i skupštinske klupe, onda će početi bombardovanje dramatičnih apela o obimu zdravstvene i ekonomske krize. Samo da ne bude prekasno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79