Politika se lomi na učenicima iz Gračanice: Maturanti ostali bez upisa u srednju školu

Maturanti Osnovne škole “Doborovci” u Gračanici ne mogu se upisati u srednju školu jer obrazovna institucija koju su pohađali nema direktora. Ranijeg je smijenila politička garnitura koja čini vlast u Tuzlanskom kantonu, a novi nije imenovan.

Koncem aprila Skupština Tuzlanskog kantona je usvajanjem amandmana na izmjene zakona o obrazovanju u tom kantonu smijenila 121 direktora osnovnih i srednjih škola. Takav ekspresan potez u praksi već nanosi štetu, i to učenicima, ni krivim, ni dužnim u cijeloj priči.

Naime, školska godina za osnovce u Tuzlanskom kantonu je završena, drugi upisni rok u srednje škole danas se okončava, a grupa od 14 maturanata Osnovne škole “Doborovci” u Gračanici mogućnost nastavka školovanja u ovom trenutku nema.

Nepotpun školski odbor

Silom novog zakona direktor te osnovne škole je smijenjen, a novi nije imenovan. Zbog toga, kako je potvrđeno za Klix.ba, svjedočanstva učenicima nije imao ko potpisati, a s obzirom na to da je riječ o dokumentu za upis u srednju školu, maturanti su ostali uskraćeni za nastavak školovanja.

Prema informacijama koje je za Klix.ba potvrdio dobro obaviješten izvor, privremeni petočlani Školski odbor u Osnovnoj školi “Doborovci” ranije je imenovala Vlada Tuzlanskog kantona, međutim, on u ovom trenutku ne djeluje u punom sastavu. Naime, iako je imenovan, jedan član koji obnaša i poziciju nastavnika, odbija prihvatiti članstvo u odboru te ne dolazi na sjednice.

“U subotu je održana sjednica Školskog odbora na kojoj su bila dva prijedloga, ali dogovor nije postignut zbog činjenice da su bila prisutna četiri člana. Nakon toga predsjednica je dala prijedlog da jedan od članova Školskog odbora iz reda zaposlenika preuzme funkciju v. d. direktora, što je odbijeno, tako da je sve ostalo neriješeno”, kaže izvor portala Klix.ba.

Vlada se ogradila

Osnovna škola “Doborovci” nikada ranije se nije susrela s ovakvom situacijom, jer po zakonu ne postoji mogućnost da škola bude bez rukovodioca.

“Vlada je imenovala školski odbor koji se sada dalje ne može dogovoriti i ovdje je očito riječ o političkim igrama. Ovo se moglo riješiti u subotu na način kako je to predsjednica predložila, kao i iz ministarstva obrazovanja, ali za to očito ne postoji volja. U petak je u školi održan i sastanak roditelja koji su željeli ići pred zgradu Vlade TK i resornog ministarstva, međutim, tim ne bi ništa postigli jer se vlada ogradila od svega”, navodi izvor portala Klix.ba.

Većina u Kantonalnoj skupštini u kojoj se nalaze SDP, PDA, SBB i Naša stranka usvojila je zakon u novom sadržaju, ali i amandmane koji se posljedično odražavaju na sudbinu gračaničkih učenika.

Na moguće probleme ranije su ukazivali i opozicioni zastupnici, a sve bi se moglo obrušiti i na kantonalni budžet, s obzirom na to da su ekspresno smijenjeni direktori najavili pravnu bitku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79