Politika se umiješala: Zašto Tužilaštvo ne sprovodi istrage?

Predstavnici međunarodne zajednice i nevladin sektor mjesecima ukazuju na netransparentan rad Tužilaštva BiH i političku kontrolu u toj instituciji. Brojni su primjeri podnesenih krivičnih prijava i formiranih predmeta koji nisu dočekali epilog ili javnost o njima nije obaviještena. Zloupotreba je čak bilo i u vrijeme pandemije virusa korona, a sve pod izgovorom da se poboljša zdravlje stanovništva.

Više od 416 javnih nabavki prošle godine, u vrijeme pandemije virusa korona, obavljeno je putem pregovaračkog postupka bez obavještenja. Sve nabavke su pravdane time da se u slučaju hitnosti nabavi neophodna oprema i zaštiti zdravlje ljudi.

U većini slučajeva prekršen je Zakon o javnim nabavkama BiH, međutim, Tužilaštvo BiH ni u jednom slučaju spornih nabavki nije reagovalo optužnicom ili sankcijama.

Problem u radu Tužilaštva nastaje onog momenta kada se u sve umiješa politika, smatra sudija Branko Perić.

„Kriza institucija je izašla zbog uticaja politike na rad institucija i na izbor rukovodećih kadrova u instituciji. Političarima ne treba efikasno pravosuđe, oni žele pravosuđe koje neće raditi svoj posao da bi oni izbjegli procesuiranje i da njihov kriminal ne bi došao na red, to je logika sistema koji je u rasulu i raspadanju kakav je politički sistem u Bosni i Hercegovini“, kaže Branko Perić, sudija suda BiH.

Brojni su primjeri kršenja Zakona, a koji su ostali nekažnjeni.

Kada je,prije nekoliko dana, načelnik opštine Jablanica protiv Milorada Dodika prodnio krivičnu prijavu jer je oružane snage spriječio u gašenju požara, Tužilaštvo BiH je prijavu rasporedilo u rad tužiocu, međutim, drugih aktivnosti još uvijek nema.

Takođe, slučaj nabavke pokretne bolnice vrijedne 2,2 miliona eura u Republici Srpskoj prošle godine, izazvala je buru u javnosti jer nabavka nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Podnesene su krivične prijave protiv predsjednika Vlade Radovana Viškovića i direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića ali epiloga i odgovornosti nije bilo.

„Ljudi se procesuiraju samo kad se pogodi trenutak za to, dok se godinama prijave protiv tih osoba drže u ladicama tek kada je potrebno na njih izvršiti pritisak ili ako izgube političku moć onda budu procesuirani, to je godinama prisutno.Sad imamo opasniji trend gdje se radi o direktnom korištenju Tužilaštva BiH da bi se obračunavalo sa pojedincima iz suprotne političke stranke ili unutar iste ako treba nekog disciplinovati na određeni način“, kaže Ivana Korajlić, direktor TI BiH.

Naši sagovornici su saglasni da se tužilaštvo nalazi u najvećoj krizi od njegovog formiranja i da je potrebno sprovesti analizu rada kompletnog pravosudnog sistema i napraviti rezove koji bi pravosuđe vratili na pravi put.

„Niko u VSTS ne pravi ozbilju analizu kako funkcionišu privredni sudovi u RS, da li je stečajni postupak mafijaški i organizovani kriminal ili je to nešto što doprinosi privredi i oporavku privrednih subjekata mi danas imamo priču da je to da se pravosuđe pretvara u državni kriminal gdje pravila važe samo za one koji nemaju nikakve veze ni uticaj i nemaju novac“, ističe Branko Perić, sudija suda BiH.

„Kada govorimo o posebnom odjeljenju u RS koje bi trebalo biti zaduženo za korupciju, oni su prošle godine podigli samo 6 optužnica. S druge strane nismo vidjeli podizanje optužnica za afere koje su bile vezane za nabavke medicinske opreme, gdje su postojale krivične prijave sa svim dokazima koje ničim nisu rezultirale“, kaže Ivana Korajlić, direktor TI BiH.

Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na naš upit o broju predmeta u vezi sa korupcijom niti o izrečenim kaznama. Reforma pravosuđa u BiH traje od 2003.godine i do sada su, prema podacima Transparensija BiH, brojni donatori, među kojima preovladava Evropska unija, uložili oko 50 miliona eura. Međutim, bez obzira na uloženi novac, rezultati rada pravosuđa su gori nego prethodnih godina piše BN.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79