Politika šutnje: Kako BiH zastaje na putu ka NATO usred političkih igara

Politika šutnje: Kako BiH zastaje na putu ka NATO usred političkih igara


Politička scena u Bosni i Hercegovini (BiH) svjedoči ozbiljnom zastoju u integracijskom procesu ka NATO-u, što je posebno istaknuto u nedavnim izjavama odlazećeg američkog ambasadora, Michaela Murphyja.

U trenutku kad javnost očekuje odgovore, vladajuće strukture odgovaraju mukom, izostavljajući bilo kakve komentare na Murphyjeve kritike koje su rezonirale među građanima.

Ovaj period neizvjesnosti osvjetljava jaz između političkih deklaracija i stvarne političke volje. Dok vodeće političke snage, uključujući SNSD i njihove lidere Milorada Dodika i Željku Cvijanović, jasno pokazuju svoje protivljenje NATO integraciji, na drugoj strani istraživanja pokazuju snažnu javnu podršku za NATO članstvo među Bošnjacima i Hrvatima u BiH.

Nedavno izvještavanje Centra za sigurnosne studije (CSS) upozorava na ozbiljne propuste u procesuiranju ključnih dokumenata, poput Programa reformi za 2023. i 2024. godinu, koji su zakočeni na samom početku proceduralne trake. Ovi dokumenti, ključni za napredak ka NATO-u, nisu dobili potrebnu podršku unutar Komisije za saradnju sa NATO-om, što dovodi u pitanje sposobnost BiH da isprati svoje vanjskopolitičke ambicije.

Ipak, uz sve političke izazove, izvori bliski ambasadoru Murphyju navode da postoji kontinuirana podrška Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a za sigurnosni integritet BiH. Ohrabrenje dolazi u vidu garancija da međunarodna zajednica neće dopustiti stvaranje sigurnosnog vakuuma unutar zemlje.

Analizirajući situaciju, nije teško primijetiti da i sami predstavnici NATO-a i američke vlade imaju udio u odgovornosti za trenutno stanje. Uključeni su u procese unutar Ministarstva odbrane BiH i samim tim dijele teret za dosadašnje propuste u implementaciji neophodnih reformi.

Dok se politički vrh BiH suočava s međunarodnim pritiscima i internim neslaganjima, građani BiH ostaju u neizvjesnosti, čekajući konkretne poteze koji će definisati njihovu budućnost u kontekstu globalnih sigurnosnih struktura.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija