Politika u BiH i dalje ,,muški” posao: Među kandidatima za (grado)načelnika samo sedam odsto žena

Od u ukupno 95 lista na području najvećih gradova u Bosni i Hercegovini, Banjaluke i Sarajeva, tek na njih 18 su na prvom mjestu žene.

O položaju žene na izborima i njihovim mjestima na listama godinama se priča, ali se rijetko šta mijenja.

Jasan indikator da se stvari nisu promijenile u protekle dvije godine je i podatak da na lokalnim izborima 2020. godine od 425 kandidata za čelnike gradova i opština na teritoriji čitave BiH na žene otpada 29, odnosno tek 6,82 odsto od ukupnog broja.

Obeshrabrujući podaci

Tim povodom, Istinomjer je izvršio uvid u liste koje imaju više od jednog kandidata, a koje će se boriti za glasove birača na području gradova Banjaluka i Sarajevo, te ustanovio da ni tu situacija nije mnogo bolja.

– Naime, kada su u pitanju lokalni izbori 2020. godine za Skupštinu Banjaluke, lista na kojima je više od jednog kandidata ima 22. Od tog broja samo su dvije liste na kojima su na broju jedan žene. To je lista PDP sa Jelenom Trivić, te lista Platforme za progres, čiji je nositelj Samra Turčinhodžić – navode u Istinomjeru.

Kada se radi o četiri opštine koje ulaze u sastav Grada Sarajevo, od ukupnog broja lista koje imaju više od jednog kandidata, a takvih je 73, na prvom mjestu žene su pozicionirane na njih 16.

Tako, u Opštini Stari Grad od 17 takvih lista. Njih četiri nose žene, i to Emina Drinjaković (Nezavisni blok), Dženana Karačić (Bošnjački pokret), Alma Jašarević (Savez za Stari Grad) i Muradija Džeko (Demokratska fronta-Građanski savez).

Mjerilo političkog kvaliteta

Na lokalnim izborima 2020. godine za Opštinsko vijeće Centar, od ukupno 19, žene su nositeljke četiri liste. To su Amra Zulfikarpašić (Naša Stranka), Željka Ješić (SNSD), Maida Gabela (Platforma za progres) i Sonja Akšamija (Stranka penzionera BiH).

Što se tiče Novog Sarajeva, na 12 lista prva mjesta zauzimaju muškarci, dok je na pet na prvoj poziciji žena, i to Nermina Krajina (Stranka za BiH), Majda Kalamujić (SDP BiH), Azra Gec (BPS-Sefer Halilović), Marijela Hašimbegović (Demokratska fronta-Građanksi savez), te Ana Baltić (Stranka penzionera BiH) – navode u Istinomjeru.

Kada je u pitanju četvrta opština koja ulazi u sastav Grada Sarajeva, Novi Grad Sarajevo, od 20 lista na kojima je više od jednog imena, na njih tri su pod rednim brojem jedan žene, i to Ajša Saračević (SDP BiH), Lea Letić (Nezavisni blok) i Hanumica Kordić (Stranka penzionera BiH).

Dakle, od u ukupno 95 lista na području gradova Banjaluka i Sarajevo tek na njih 18 su na prvom mjestu žene, što iznosi 18,9 odsto.

– Naravno, da “rod i pol nipošto nisu mjerilo političkog kvaliteta,” slaže se i autorka više izvještaja i analiza o rodnoj ravnopravnosti i političkom učešću žena u BiH i supotpisnica publikacije “1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini”, Edita Miftari, ali i potvrđuje tezu da pored “nedostatka porodične i šire društvene podrške, posebnu odgovornost za nezainteresovanost žena snose i rodno izuzetno nesenzibilne političke partije” – navode u Istinomjeru.

Nisu dobrodošle

Oni su tako, umjesto zaključka ove analize, citirali njen stav u kojem Miftari naglašava da je, pored ostalog, potrebno raditi s političkim partijama koje, ovakve kakve trenutno jesu, po njenom mišljenju poručuju ženama da “nisu dobrodošle”.

– Mnogo progresivnih političarki je izgurano s političke scene bez obzira na njihov nemjerljiv doprinos demokratizaciji društva, a još više političarki ne dobija uopšte priliku da napravi bilo kakav doprinos s obzirom na to da se isključuju iz važnih političkih procesa.

To ilustruje činjenica da su žene rijetko kandidatkinje za načelnice, još rjeđe su izabrane za načelnice, a vodeće pozicije na kandidatskim listama su najčešće rezervisane za muškarce… Ovakva isključivost političkih partija ženama ustvari poručuje da nisu dobrodošle – navela je Edita Miftari.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79