Poljoprivredni stručnjaci upozoravaju: Zaštititi usjeve od biljnih bolesti

Obilne padavine i loše vrijeme mogu stvoriti izuzetno povoljne uvjete za razvoj biljnih bolesti. To za posljedicu može imati smanjenje prinosa na pšenici čak i do 50 posto, upozorava Đorđe Glišić, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede RS.
Posebna pažnja

– Pšenica u Semberiji trenutno se nalazi u fazi klasanja, tako da poljoprivrednici u narednom periodu trebaju posebnu pažnju obratiti na zaštitu usjeva od biljnih bolesti, prvenstveno od fuzarioze klasa pšenice. U našim područjima javlja se redovno, svake godine, manjim ili većim intenzitetom, zavisno od vremenskih uvjeta. Usljed jakog intenziteta napada, utječe kako na smanjenje prinosa tako i na pogoršanje kvaliteta pšenice – kazao je Glišić.

Dodao je da su zaražena zrna štura, nenalivena, smanjuju hektolitarsku težinu te utječu i na pogoršanje kvaliteta. Od takvih zaraženih zrna ne može se dobiti brašno odgovarajućeg kvaliteta.

Kritičan period

– Kada se govori o zaštiti, kritičan period za pojavu ove bolesti je faza cvjetanja, jer cvjetovi predstavljaju ulazna vrata za prodor patogena i nastanak infekcije. Ukoliko su u periodu cvjetanja pojavi vlaga, intenzitet napada će biti veći. U vlažnoj sredini bolesti se znatno brže razvijaju i napreduju te je neophodno obaviti hemijski tretman, koji uključuje primjenu preparata “fungicid” za suzbijanje gljivičnih oboljenja. Naša preporuka poljoprivrednicima jeste da tretman obavljaju na početku cvjetanja, onda kada pet do deset klasova izbaci prašnike. Na početku cvjetanja to se radi preventivno, prije ostvarenja zaraze, jer kasniji tretmani neće imati zadovoljavajući efekt i ekonomski su neopravdani – dodao je Glišić za Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79