Poljoprivrednici: Podržavamo mjere Vlade FBiH, dosta je da građani plaćaju bogaćenje trgovaca

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine podržava Odluku Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, koja bi u četvrtak ipak mogla doživjeti određene korekcije, piše Faktor.

– Trebalo je to davno propisati. Mi poljoprivrednici smo u nepovoljnoj situaciji, prilikom otkupa su katastrofalno niske cijene, a vidimo kako sve skuplja. Treba stati u kraj praksi da građani plaćaju bogaćenje trgovaca. Ne podržavamo rast cijena, sve su to zalihe od prošle godine.

Recimo, imate slučaj da se prošle godine izvezlo najmanje 30.000 tona pšenice za dvadesetak, najviše tridesetak feninga po kilogramu. Sada bi uvozili pšenicu, možda čak tu istu, ali je cijena 50 feninga. I onda bi građani trebali platiti razliku – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Dotakao se i (ne)brige države za poljoprivredu.

– Da se pita samo Vijeće ministara BiH, naše stanovništvo bi ovisilo o uvozu hrane. Jedno od rješenja je formirati ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou. Nažalost, politika u entitetu Republika Srpska to odbija. Eto, ne mora biti ministarstvo, ali da bude neki organ, tijelo koje bi svojim radom kompletnu poljoprivredu u BiH diglo na veći nivo. S tim su saglasni i poljoprivrednici iz RS-a – ističe Bićo.

Za 2023. planiran je popis poljoprivrede u BiH.

– Skeptičan sam kada su te najave u pitanju, mada bi to prije svega trebalo biti interes države. Znali bi tačno čime raspolažemo, bilo bi manje neregularnosti, lakše bi mogli nastupati prema međunarodnim fondovima za poljoprivredu – podvlači Bićo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79