Poljoprivrednici traktorima blokirali cestu Odžak – Orašje, žele obrađivati državno zemljište

Poljoprivrednici odžačkog kraja danas su u toj općini spriječili uposlenike poduzeća “Poljoprivrednik” u obrađivanju državnog poljoprivrednog zemljišta za koje nema važeći ugovor.

Lokalni poljoprivrednici traže od vlasti da im omoguće da oni, kako to zakon i nalaže, obrađuju tu zemlju. Naime, desetogodišni ugovor za obrađivanje zemljišta navedenoj stranoj firmi je istekao.

Općinsko Vijeće Odžak donijelo je novi plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem koji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, Mato Brkić (HDZ BiH) nije odobrio.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Žito” Odžak Juro Kopačević, rekao je kako će na njivi ostati te onemogućiti toj stranoj firmi daljnji rad, saopćeno je.

“Iako nam se niko od vlasti nije obratio traktorima smo blokirali cestu Odžak – Orašje” dodao je Kopačević.

Odžački poljoprivrednici prije deset danas održali su protest upozorenja u centru Odžaka te poručili kako će dođe li do nepoštivanja ugovora doći upravo do ovoga.

Na tadašnjem protestu podršku poljoprivrednicima dali su i načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković (HDZ BiH), te Nasiha Torić (SDA), predsjednica Općinskog Vijeća Odžak, navodi se u saopćenju.

“Morali smo zaustaviti rad agresorskih mašina na našoj djedovini. Čekamo hoće li nas neko posjetiti od općinskih i kantonalnih struktura od kojih je sve i krenulo. Političari su prodali svoj narod za sitan novac” kazao je Ano Čaktaš, poljoprivrednik iz sela Vojskova kod Odžaka.

“Našu djecu poslali ste na zapad, a sad hoćet i kruh iz ruke da nam otmete. Neće ići”, poručuju posavski poljoprivrednici za Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79