Poljoprivrednici traže još dva prijelaza za izvoz hrane

Poljoprivrednici traže još dva prijelaza za izvoz hrane


Bosna i Hercegovina suočava se s dugotrajnim problemima u vezi s izvozom svojih poljoprivrednih proizvoda, posebno sezonskog voća i povrća, prema Europskoj uniji preko Hrvatske.

Dodatno otvaranje dvaju BIP graničnih prijelaza s Hrvatskom, uz postojeća dva, ubrzalo bi protok robe, prije svega sezonskog voća i povrća, iz BiH.

Domaći poljoprivrednici već se godinama žale kako se njihovo voće i povrće danima zadržava na granici s Hrvatskom te propada, umjesto da se što prije plasira u zemlje Europske unije.

– Dodatna dva BIP-a (Svilaj/Donji Svilaj i Izačić/Ličko Petrovo Selo), uz postojeća dva (Gradiška/Stara Gradiška i Bijača/Nova Sela), kao i obostrano osiguranje fitosanitarne inspekcije na četirima graničnim prijelazima (Orašje/Županja, Kamensko/Kamensko, Gorica/Vinjani Donji i Ivanica/Gornji Brgat), prijedlozi su za koje se zalažemo, i to na osnovi zahtjeva udruga, podataka o robnoj razmjeni i podataka o broju prelazaka teretnih vozila preko graničnih prijelaza s Republikom Hrvatskom – rekli su za Nezavisne novine iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Naveli su da je za poljoprivredne proizvođače u BiH rješavanje ovih pitanja veoma važno jer dolazi do velikih zastoja na granici, posebno kada se izvozi sezonska roba. – Rješavanje ovog problema ubrzalo bi ispunjenje ugovornih obveza koje proizvođači imaju. Prema našim informacijama, o tome su trebali razgovarati Vlada RH i Vijeće ministara BiH – naglasili su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

O ovom problemu i dugom čekanju na granicama s Hrvatskom oglasili su nedavno i prijevoznici u Bosni i Hercegovini, rekavši da njihovi problemi u međunarodnom saobraćaju godinama traju te da su najveći od njih oni da vozači na granicama s Hrvatskom danima stoje te im je ograničen boravak u Europskoj uniji, zbog čega ispašta i domaća privreda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija