Poljoprivrednici u FBiH traže 200 miliona KM ili idu u proteste i blokade

U Udruženju poljoprivrednika entiteta Federacija Bosne i Hercegovine razočarani su prijedlogom budžeta FBiH za 2023. godinu u kojem je za poljoprivredu namijenjeno 160 miliona KM.

Istina, predloženi iznos je za više od 50 posto veći od onog iz 2022. godine (106 miliona KM), ali je znatno manji od traženih 200 miliona KM.

– Podsticaj za poljoprivredu planiran je u iznosu od 160 miliona KM, na razdjelu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, što je povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu – saopćeno je krajem prošle godine iz Vlade FBiH.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, pak, za poljoprivredu je u 2023. predviđeno 180 miliona KM.

– Ne odustajemo od traženih 200 miliona KM podsticaja. U tome su saglasna sva udruženja iz FBiH. Javnost treba da zna da su poljoprivrednici od FBiH posljednji novac dobili još u septembru prošle godine jer je isplata za četvrti kvartal prebačena u 2023.

Ako se uđe u privremeno finansiranje FBiH, poljoprivrednici neće dobiti novac do juna, što bi bila katastrofa jer nas čeka proljetna sjetva – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ističe kako je neophodno da se budžet FBiH usvoji u zakonski predviđenom roku.

– Insistiramo na tome uz naravno napomenu da iznos za poljoprivredu iznosi 200 miliona KM.

U suprotnom, orgnaizovat ćemo proteste i blokade, bez obzira na to ko bude na vlasti – poručio je Bićo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79