Poljoprivrednicima bespovratna sredstva

U Gradskoj upravi Bijeljina održan je sastanak s prerađivačima poljoprivrednih proizvoda na kome im je predstavljen projekt „EU4Agri“ posredstvom koga će Evropska unija u naredne četiri godine omogućiti sufinansiranje investicija u poljoprivredi u iznosu od 65 posto ukupne vrijednosti investicije.

Prvi javni poziv u okviru ovog projekta predviđa plasiranje tri miliona KM bespovratnih sredstava. Sastanku je prisustvovalo devet poljoprivrednih prerađivača iz Semberije koji će moći konkurirati maksimalno za 450.000 KM.

Gradonačelnik Mićo Mićić izjavio je da je poziv otvoren do 30. septembra, te da će službenici Agrarnog fonda, zaduženi za podršku pri apliciranju za sredstva EU, biti na usluzi zainteresiranim poljoprivrednicima.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Stevan Trivković kaže da će se sredstva iz ovog projekta moći koristiti do 2024. godine, te da su namijenjena za sektore prerade voća, povrća, mlijeka, mesa i ribe.

– EU je raspisala ovaj poziv i zbog teške situacije u kojoj su se našli proizvođači i prerađivači hrane u vrijeme pandemije koronavirusa. Veliki broj semberskih poljoprivrednika može iskoristiti ovu šansu. Ovaj poziv namijenjen je prerađivačima, dok će naredni poziv biti raspisan za primarnu poljoprivrednu proizvodnju – rekao je Trivković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79