Polovni automobili skuplji čak za 30 posto

U prvih devet mjeseci 2021. godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 40.599 automobila u vrijednosti od 570.940.597 KM, na koje je plaćeno 104.079.291 KM dadžbina.

Ovu informaciju za Faktor saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Od uvezenih automobila 5.709 je novih, a čak 34.890 polovnih četveročkaša. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, zabilježen je veliki rast. Tako je od januara do oktobra 2020. godine uvezeno samo 30.022 automobila, od čega je 5.303 novih, a 24.719 polovnih.

I pored činjenice da je uvezeno 10.000 automobila više nego u istom periodu prethodne godine, cijene i novih i polovnih automobila u našoj zemlji su u porastu.

– To je rezultat otežane situacije u lancu snabdijevanja koji su u prekidu na globalnom nivou. To se odrazilo i na tržište rabljenih vozila. Zbog nedostatka novih vozila, osiromašena je i ponuda polovnih automobila, koja je dovela do rasta cijena. Cijene su porasle u odnosu na januar više od 30 posto. Prema pretpostavkama svjetskih proizvođača, ovaj problem trajat će najmanje do sredine iduće godine – kaže Adnan Kovačević, vlasnik autosalona Turbo Trade u Sarajevu, koji se više od dvije decenije bavi prodajom automobila.

Osim nedostatka čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija što stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti. Naime, Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz.

Više od 85 posto svjetske proizvodnje u rukama je ove velesile. Gotovo polovina kineske proizvodnje namijenjena je evropskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija. Magnezij se većinom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija, koji je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali čvrstu konstrukciju. To znači da bez aluminija niti jedan novi automobil neće biti proizveden, što predstavlja veliki problem jer je preostalo dovoljno magnezija za najviše dva mjeseca.

Kao i kompletna autoindustrija i Toyota je podložna utjecajima i poremećajima u lancima snabdijevanja uzrokovanim COVID-19, kao i požarom u najvećoj svjetskoj fabrici poluprovodnika.

– Budući da se tržište BiH snabdijeva iz više Toyotinih fabrika smještenih na četiri različita kontinenta, naš je položaj dosta povoljniji i u mogućnosti smo da našim kupcima sve vrijeme nudimo vozila sa mnogo kraćim rokovima isporuka od nekih drugih proizvođača. Prvi poremećaji u dobavljivosti su se osjetili u osmom mjesecu, u proizvodnim pogonima u Češkoj, a nakon toga i u Turskoj. Određena kašnjenja su uslijedila i u zajedničkim pogonima sa Stelantis grupacijom u Evropi i ovi poremećaji su uzrokovali određene odgode u produkciji nekih modela.

Ipak, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj poziciji najvećeg proizvođača automobila na svijetu, bili smo u mogućnosti da unutrašnjom preraspodjelom nedostajućih dijelova i dobrom saradnjom sa dobavljačima osiguramo potpunu normalizaciju proizvodnje u svojim pogonima u Turskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Potpuni oporavak proizvodnje u Češkoj očekujemo u decembru. U isto vrijeme, dobavljivost naših vozila iz Japana, Sjedinjenih Država i Južne Afrike ni u jednom trenutku nije ni bila upitna. Uspješnim planiranjem proizvodnje, te otvorenom i partnerskom saradnjom sa dobavljačima, Toyota je uspjela minimizirati utjecaj globalnih problema na svoje poslovanje, te smo našoj prodajno-servisnoj mreži omogućili stabilan i kvalitetan rad, a našim kupcima kvalitetne proizvode i usluge sa brzim rokovima isporuke – kaže Maja Đozo, marketing menadžer Toyote BiH za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79