Pomoć iz zraka ipak stigla: Helikopteri iz RS-a gase požar kod Jablanice

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske biće angažovana na gašenju požara u Јablanici. Ovo je najavio direktor Uprave civilne zaštite RS -a Milan Novitović.

Novitović je naveo da će helikopteri najkasnije do 16.00 časova biti u Јablanici, te napomenuo da će jedan biti angažovan za izviđanje, a drugi na gašenju požara.

– Koristi se vodozahvat Јablaničkog jezera za gašenje požara. Kolege iz Federalne uprave civilne zaštite obezbijedile su sve ostalo što je potrebno u pripremi gašenja požara iz vazduha, kao što je određivanje lokacije požara, obim požarišta, površina – istakao je Novitović.

Ovu informaciju za Patriju je potvrdio i direktor Civilne zaštite BiH i direktor Civilne zaštite F BiH Enes Memić. On se sa saradnicima nalazi kod Jablanice i čeka prvi helikopter koji je već poletio, a koji će obaviti izviđanje. nakon toga očekuje se i dolazak helikoptera koji će se angažovati na gašenju vatre.

Zahtjev za angažman helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske proslijeđen na osnovu Sporazuma o saradnji u ostvarivanju ciljeva zaštite i spasavanja između Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite.

– Federalna uprava civilne zaštite je uputila zahtjev Republičkoj upravi civilne zaštite za angažovanje resursa za gašenje požara iz vazduha. Na osnovu tog sporazuma Republičke uprava civilne zaštite je uputila zahtjev Helikopterskom servisu Republike Srpske koji će angažovati dva helikoptera – rekao je Novitović.

Požar se na području Јablanice tokom prethodne noći proširio i približio naselju Donja Јablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79