Pomoć majkama: Počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u Federaciji

Pomoć majkama: Počinje isplata 1.000 KM podrške za novorođenčad u Federaciji


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je početak isplate podrške u iznosu od 1.000 KM za novorođenčad rođenu u 2024. godini. Online aplikacija za ostvarivanje ove podrške pokrenuta je 31. maja, a do danas je zaprimljeno 7.037 prijava.

Od pristiglih prijava, 3.179 je kompletirano i verificirano te će danas biti proslijeđene Federalnom ministarstvu finansija za isplatu. Ukupno 3.229 djece, uključujući 1.648 dječaka i 1.581 djevojčicu, dobit će ovu podršku. Majke će tokom naredne sedmice imati novac na svojim računima, uključujući i dodatne iznose za blizance ili trojke.

Najviše novorođenčadi rođeno je u Novom Gradu Sarajevo (231), Mostaru (202), Tuzli (176) i Zenici (170). Preostale prijave su u obradi zbog određenih nedostataka, a tim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u saradnji s UNDP-om, radi na njihovoj provjeri i ispravkama.

Ministar Delić je naglasio važnost tačnih informacija u prijavama kako bi se proces ubrzao. “Nažalost, tek svaka četvrta prijava je ispravna, dok ostale moramo slati na ispravke i dopune,” rekao je Delić.

Majke koje nisu obuhvaćene isplatom ovog mjeseca bit će uključene u isplate od 10. augusta, čim se isprave nedostaci. Ministar je uvjerio sve majke da će sve prijave biti obrađene i isplaćene na vrijeme.

Ministarstvo će nastaviti s verifikacijom prijava, a isplate će se vršiti svakog 10. u mjesecu za prijave obrađene u prethodnom periodu. Sve majke, uključujući one s mrtvorođenom djecom, bit će obuhvaćene ovom podrškom. Od ukupno 16 miliona KM predviđenih za ovu mjeru, u prvoj isplati je utrošeno 3.229.000 KM za 3.229 djece.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija