Pomoćnik ministrice kulture Hrvatske uhvaćen: Uzeo mito od 39.000 eura i Apple watch

Na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, svjetlo javnosti obasjava korupcijski skandal koji je uzdrmao tlo hrvatskog obrazovnog sustava.

U ranim jutarnjim satima, policija je na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) izvršila uhićenja tri ključne osobe. Među njima se ističe ime bivšeg pomoćnika ministrice kulture i medija, Davora Trupkovića, koji je sada suočen s ozbiljnim optužbama za korupciju.

Trupković se sumnjiči da je, iskorištavajući svoj položaj, primao mito kako bi dogovorio povlašteni tretman za Geodetski fakultet u procesu procjene šteta uzrokovanih potresom u ožujku 2020. godine.

Ova procjena, ključna za određivanje financijske pomoći za obnovu kulturnih dobara, postala je poligon za manipulaciju i nezakonite prakse.

U suradnji s bivšim dekanom Geodetskog fakulteta Alminom Đapom i bivšim profesorom Boškom Pribičevićem, Trupković je navodno iskoristio svoj utjecaj kako bi osigurao da fakultet dobije unosne ugovore za procjenu šteta. Dokazi sugeriraju da su izvješća o šteti na kulturnim dobrima bila preuveličana ili čak lažna, čime su stvoreni temelji za prekomjerno plaćanje fakultetu.

Ministarstvo kulture i medija, pod Trupkovićevim nadzorom, navodno je bez adekvatne provjere odobravalo plaćanja fakultetu u iznosu od više od 2,5 milijuna eura. Dio ovog novca, kako tvrdi istraga, završio je u džepovima Trupkovića, Đape i Pribičevića, koji su se koristili nepripadnom materijalnom koristi u vrijednosti od najmanje 384.000 eura.

No, korupcija nije bila jednosmjerna ulica. Prema navodima EPPO-a, Trupković je primao mito od strane suradnika, u iznosu od najmanje 39.000 eura, te pametni sat Apple Watch. Ova mračna trgovina utjecajem i novcem nanijela je ozbiljnu štetu hrvatskom državnom proračunu, procjenjujući štetu na više od milijun eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79