Pomogao izvršenje genocida: Srećku Aćimoviću smanjena kazna za dvije godine

Drugostepenom presudom Suda BiH Srećku Aćimoviću je za pomaganje u izvršenju krivičnog djela genocid smanjena prvostepena presuda za dvije godine, te je osuđen na sedam godina zatvora.

Ovim je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH, dok je žalba branioca optuženog Aćimovića uvažena u pogledu odluke o kazni, dok je u ostalom dijelu odbijena i prvostepena presuda potvrđena, saopšteno je iz Suda BiH.

Sud BiH je prvostepenom presudom od 16. oktobra 2020. godine Aćimoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Prvostepenom presudom Aćimović je proglašen krivim da je u svojstvu komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, od 14. do 16. jula 1995. godine, svjesno pomagao u zatvaranju, ubijanju i zakopavanju vojno sposobnih Bošnjaka iz srebreničke enklave, te prisilnom premještaju žena, djece i staraca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79